Орхидеи

ТОП 3 най-разпространени и лесни за отглеждане видове орхидеи

видове орхидеи 1

Днес ще си говорим за най-разпространените и лесни за отглеждане видове орхидеи. Ще надникнем в чудния им свят и ще опознаем всяка тяхна нужда. Ще разберем от къде произхождат, как се отглеждат, какво ги наранява и какво ги прави красиво цъфтящи в нежни багри. Но преди това, нека се върнем милиони години назад и надникнем в историята и приложенията на това прекрасно цвете – Нейно Величество Орхидеята!

 

По стъпките на различните видове орхидеи и техните приложения в миналото

Орхидеята очарова хората още от древни времена. Това е цветето, което е вдъхновило различни митове и легенди, простиращи се от средиземноморските скали на древна Гърция до сухата пустиня на ацтекските цивилизации.

Съществува изобилие от информация, която посочва, че различните видове орхидеи се използвали дори за медицински цели. Някои притежавали антибактериални и болкоуспокояващи свойства, докато други лекували панкреас и кожни заболявания.

Ацтеките, например, използвали различни видове орхидеи за лекуване на рани и изгаряния и успокояване на силна кашлица. От някои части на цветето дори създавали лепкав, подобен на слуз, гел, който използвали за лепило.

В японската култура орхидеите дендробиум били отглеждани от кралски особи, заради техния благоухаен аромат и нежна красота. Освен това, самураите възприемали една специална орхидея, Neofinetia falcata, като символ на мир. И не случайно!

Това, което изумява и до ден днешен дори изследователите, е, че красотата на орхидеите има силата да стимулира положителни чувства като мир и спокойствие. Оказва се, че човек, любувайки се на тези изтънчени растения, е в състояние да постигне пълна душевна хармония. Странно, нали? Някои хора търсят всевъзможни начини, чрез които да си доставят малко удоволствие за душата, а се оказва, че всичко, от което имат нужда, е да си вземат една, две или няколко орхидеи… И просто да им се наслаждават!

Още преди много векове, Конфуций, известен китайски философ, споменава орхидеята цимбидиум в поезията си, изразявайки своята привързаност и лично отношение към това растение с думите:

 

„Усещането в компанията на добри хора,
е като това да влезеш в стая, пълна с орхидеи.“

 

За да има обаче на какво да се наслаждаваме, трябва правилно да отглеждаме и защитаваме нашите орхидеи. В случай че срещаш затруднения в последните две неща, то спокойно може да разчиташ на нас. Имаме нещо, което със сигурност ще ти бъде от ползва тук: Наръчник с 8 съвета за лесно отглеждане на орхидеи. А също и тук: Неприятни вредители по орхидеите | Как да ги разпознаем и победим?.

А сега, след като вече се запознахме не само с красотата на нежното цвете орхидея, но и със силата да лекува и спасява,, е време да разберем кои са ТОП 3 на най-разпространените и лесни за отглеждане видове орхидеи.

 

ТОП 3 най-разпространени и лесни за отглеждане видове орхидеи

Знаем колко неприятно е усещането, когато сме приютили уникално красива орхидея, но тя започва да изсъхва пред очите ни, защото условията, които предоставя домът ни, не са по вкуса ѝ…

Ето защо, споделяме кои са най-разпространените и лесни за отглеждане видове орхидеи, както и основните изисквания, които трябва да бъдат взети предвид по време на отглеждането им.

 

1. Фаленопсис

Орхидеите Фаленопсис (Phalaenopsis) са отличен избор за отглеждане от начинаещ, който тъкмо прохожда в света на тези прекрасни растения. Те са изключително непретенциозни и ненатрапчиви. Процесът по отглеждането на това прекрасно растение се състои в точно три стъпки. А именно:

  • Саксията трябва да бъде поставена на възможно най-осветеното място у дома, но без пряка слънчева светлина.
  • Почвата трябва да се поддържа леко влажна, а саксията да има добър дренаж.
  • Високата влажност е от изключително значение, затова периодично трябва да пръскаме листата на нашата красавица.

И voila! Следвайки ежедневно тези три стъпки, почти целогодишно орхидеята Фаленопсис ще те радва с нежните си, а понякога и ароматни, цветове и деликатни багри!

 

2. Цимбидиум

Орхидеята Цимбидиум (Cymbidium) е наистина главозамайваща. Едно от най-красивите тропически растения с твърди листа и тежки восъчни цветове… Истинска наслада за очите… Представи си какво е усещането да си заобиколен от една, две или дори повече такива орхидеи… Да ги отглеждаш и да им се любуваш от уюта на собствения си дом…

Е, нека споделим как се гледа орхидея Цимбидиум, в случай че решиш да превърнеш това, което си представи преди малко, в реалност…

Цимбидиумът има нужда от проветриво и силно осветено изложение. През лятото дори може да бъде изнесен на открито, като задължително условие е да не го огрява пряка слънчева светлина. Поливанията трябва да са умерени, като почвата се оставя да засъхне между тях. И тук високата влажност играе важна роля, затова често трябва да пръскаме листата, а саксията да поставим върху подложка с мокри камъчета.

 

3. Катлея

Катлеята (Cattleya) е сред най-разпространените орхидеи. Тя се отглежда изключително лесно в стайни условия, затова е и напълно подходяща за начинаещ. Как да я познаем ли? Цветовете на орхидеята Катлея обикновено са големи, ароматни и ефектни.

Любопитен факт за тези видове орхидеи е, че ако през зимата е прекалено топло, те ще израснат бързо, но стъблата няма да успеят да узреят и да образуват цветове. Подозираме, че току-що отговорихме на въпроса: Защо Катлеята ми расте като кромид лук – голямо, зелено и без цветове?!

Но как правилно да отглеждаме орхидея Катлея? Важно е да запомним, че това прекрасно цвете е изключително светлолюбиво. Можем дори да поставим саксията така, че да получава пряка слънчева светлина сутрин или късно следобед. Полива се тогава, когато почвата вече е напълно суха. И Катлеята, като всички останали орхидеи, обича високата влажност. Увери се, че ѝ я осигуряваш, но не допускай неприятни явления, като гниене и подгизване.

 

Откри ли кои видове орхидеи ще се чувстват уютно в атмосферата на твоя дом?

И все пак, ако от тези три най-разпространени и лесни за отглеждане видове орхидеи, не успя да откриеш тази, която би се чувствала уютно край теб, не се отчайвай! Има още хиляди разновидности, които чакат да бъдат опознати от погледа, допира и ума ти…

Ние, от My Orchidea, ще продължим да разкриваме парченце по парченце от чудния свят на орхидеите. Защото тези цветя не са просто красиви декорации за дома или офиса. Те са съвършенство! И имат силата само с присъствието си да преобразят дори и най-сивия ден в ярки, нежни, и емоционални багри!

 

My Orchidea
Всичко за орхидеите на едно място

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Description
  • Additional information
  • Add to cart
Click outside to hide the comparison bar
Compare