Орхидеи

Наръчник с 8 съвета за отглеждане на орхидеи

отглеждане на орхидеи 1

Днес разкриваме кой е онзи тънък момент при отглеждане на орхидеи, заради който безброй цветя цъфтят в едновременно нежни и ярки багри.

Противно на много очаквания, тук не става въпрос за извънземни грижи и часове, прекарани над тези прекрасни растения. Оказва се всъщност, че орхидеите ни озаряват с присъствието си само тогава, когато разбираме техните нужди и им осигуряваме точно това, за което копнеят. А често техният копнеж се свежда до няколко основни неща – светлина, вода и… огромна любов!

Ако всичко зависи от тези три условия, ще си кажеш, защо за много хора отглеждането на орхидеи е трудна и непосилна задача, с която често не успяват да се справят? Но пък от друга страна, защо при други хора тези растения виреят сякаш на инат, в кофички от кисело мляко и обикновен субстрат?

Ние, от My Orchidea, имаме отговори и на двата въпроса. В случай че искаш да ги разбереш, а и мечтаеш да превърнеш дома си в цветен и ароматен орхидеен оазис, то просто се отпусни и плавно и деликатно се потопи в обаятелната ни история на тема:

Отглеждане на орхидеи в стайни условия – трудна и непосилна задача или приятно и лесно удоволствие?

Орхидеите са може би най-голямото цъфтящо семейство с над 100 000 разновидности.  Още от древни времена, тези красиви цветя са били символи на добротата и чистотата. В дом, в който цъфти орхидея, атмосферата е някак по –друга… По-щастлива, сияйна и омайваща… Дори нещо повече! Доказано е, че орхидеите влияят положително на хора, склонни към депресии, с различни психически заболявания и емоционални травми.

За щастие, в наши дни все по-голяма част от тези прекрасни растения започват да се чувстват удобно в уюта на нашия дом. Но за да ни радват с цветовете си, те изискват малко внимание и лично отношение.

От изключително значение за начинаещ в отглеждане на орхидеи е да избере подходящо растение за стайни условия. По този начин със сигурност ще превърне тази трудна и непосилна задача в едно приятно и изключително лесно удоволствие.

В този ред на мисли, споделяме, че в нашия цветен свят може да намериш пъстра палитра от грациозни и лесни за отглеждане орхидеи, като Фаленопсис (Phalaenopsis), Камбриа (Cambria), Дендробиум (Dendrobium), Пафиопедилум (Paphiopedilum) и още…

Първата стъпка от приключението, наречено „отглеждане на орхидеи“, е разкрита.  Да предположим, че вече вкъщи имаме непретенциозна за отглеждане орхидея. Нека не бъдем от хората, които възприемат  това цвете като някакво мистериозно растение.

отглеждане на орхидеи 2

Има няколко съвета за отглеждане на орхидеи, с които ще омагьосаш своята така, че почти непрекъснато ще те радва с изящните си цветове и дивна красота. А за улеснение и разкош, днес ги споделяме с теб под формата на:

Наръчник с 8 съвета за отглеждане на орхидеи

След като вече знаем на кои орхидеи да заложим в мисията да създадем приказно утопично място у дома, е важно да споменем и по какво да ги избираме.

 

1. По корените ще я познаеш

Корените на орхидеите всъщност издават доколко растението е здраво и благосклонно към развитие. Те трябва да бъдат твърди, в бял или светлозелен нюанс, без признаци на гниене, паразити или болести. Колкото по-разкроени и извън саксията са те, толкова по-здраво и прекрасно е растението.

Затова в никакъв случай не се опитвай да избуташ всички корени на орхидеята обратно в саксията, защото рискуваш да ги счупиш, а с това да създадеш предпоставка за инфекция.

 

2. При отглеждане на орхидеи, избери подходяща саксия

Изборът на саксия е от изключително значение при успешно отглеждане на орхидеи. Тя трябва да е прозрачна, за да може дневната светлина да прониква в корените.

Освен това, не трябва да задържа влага, защото една от най-честите причини, поради които ни се налага да се сбогуваме с тези прекрасни растения, е именно загниването на техните корени.

 

3. Заложи на правилния субстрат

За отглеждане на орхидеи се препоръчва използването на субстрат от борова кора, в комбинация с малко количество торф, керамзит, перлит и сфагнум мъх.

 

4. Осигури достатъчно светлина

Орхидеите имат нужда от добре осветено място и поне 10-15 часа дневна светлина. Идеалното място, на което можем да ги поставим, е перваз с източно или западно изложение, но в никакъв случай на пряка слънчева светлина.

 

5. Поддържай златна температура за златни орхидеи

Стайните орхидеи не понасят горещината и задуха. Затова дори през зимата се налага да проветряваме добре помещението, в което се намират нашите красавици.

Задължително условие обаче за успешното отглеждане на орхидеи е никога да не ги излагаме на студени течения, защото те често се оказват пагубни за тези растения.

 

6. Внимавай с поливането, при отглеждане на орхидеи

Орхидеите обожават влагата, но въпреки това е добре да оставяме почвата да изсъхне между две поливания, особено когато става въпрос за орхидеи като Катлея и Милтония.

В случай че не можеш да прецениш кога твоята орхидея има нужда от вода, ще ти споделим един трик! Моментът, в който корените станат бели или сребристи, е време за „запой“.

Някои потапят цялата саксия в съд с вода, докато други поливат по стандартния начин. Каквото и да избереш, увери се, че цветето е получило точно толкова количество вода, колкото му е било нужно. Нито повече, нито по-малко, защото и двете крайности могат да причинят неприятни щети на растението. Важно е след всяко поливане да се увериш, че субстрата е добре отцеден от излишната вода, защото задържането на прекалено голяма влага може да доведе до загниване на корените.

 

7. Влажността е най-добрият приятел на орхидеята

Влажният въздух е от изключително значение за успешното развитие на една орхидея. Ето защо е важно, от време на време, да пулверизираме листата на растението. А самата саксия можем да поставим върху подложка с мокри камъчета.

 

8. Не е време за пресаждане, дори и да изглежда обратното

Нека ти издадем една тайна! Орхидеите всъщност растат добре в малки саксии, нищо че половината корени са някъде извън тях. Това не е признак за пресаждане, а по-скоро за добро развитие.

Моментът, в който може да преместиш своята красавица в по-голям „дом“, е този, в който вече видимо саксията е изпълнена изцяло с корени, които няма на къде да се развиват. Препоръчваме ти да пресаждаш орхидеите след като прецъфтят.

 

Знанието е половината от успешното отглеждане на орхидеи…

 А другата половина се крие в отдадеността, с която подхождаме към тези прекрасни растения. Не би трябвало да те изненадаме, ако споделим, че и това цвете, като всички останали, има нужда преди всичко от любов и лично отношение, нали?! Само така то е в състояние да ни радва с нежните си и обаятелни багри почти целогодишно.

Следвай нашия наръчник с 8 съвета за отглеждане на орхидеи и не забравяй за всекидневната комуникация с тях. Защото думите понякога имат силата да извисяват и озаряват не само човешките сърца…

 

My Orchidea

Всичко за орхидеите на едно място

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Description
  • Additional information
  • Add to cart
Click outside to hide the comparison bar
Compare
0
0