Орхидеи

Неприятни вредители по орхидеите | Как да ги разпознаем и победим?

вредители по орхидеите

Неприятните вредители по орхидеите понякога могат да се окажат пагубни за цялото растение.  Те атакуват плавно и последователно, изпивайки живота от най-прекрасните и грациозни цветя в дома ни.

Ето защо, ако копнеем да запазим изяществото на орхидеите ни, трябва да се запознаем в детайл с вредителите, които дебнат в засада. Кои са те и как да се справим с тях? Предстои да разберем…

Какво предразполага появата на вредители по орхидеите?

Орхидеите са изключително нежни и непретенциозни растения за отглеждане. Достатъчно е да знаем от какво имат нужда и как да ги предпазваме от това, което може да им навреди.

За щастие, ние, от My Orchidea, знаем колко трудна и непосилна задача може да бъде отглеждането на орхидея за начинаещ. Създадохме Наръчник с 8 съвета за отглеждане на орхидеи.  А това, което се отнася до неприятните вредители по орхидеите, го споделяме в следващите редове.

За да се предпазим от всякакви вредители по орхидеите, е важно да поддържаме добри условия за отглеждане на тези изящни екзотични растения. Да избягваме прекомерно намокряне на корените. Да осигуряваме достатъчно светлина и добра циркулация на въздуха, както и да използваме правилните препарати за вредители по орхидеите, когато това се налага. Защото неправилните грижи всъщност предразполагат към появата на различни вредители по орхидеите, а често дори и към пагубни последствия.

Попадал ли си в ситуация, в която по орхидеята ти се появяват кафяви петна, а ти нямаш представа на какво се дължи? Или такава, в която цветето ти е нападнато от някакви странни насекоми, от които не успяваш да го отървеш?

Идентифицирането на различните заболявания е от ключово значение. Колкото повече разкриваш от чудния свят на орхидеите, толкова по-лесна задача става тяхното отглеждане. В този ред на мисли, ето кои са и най-разпространените вредители по орхидеите.

 

Най-разпространените вредители по орхидеите

Неприятните вредите по орхидеите се разделят на две групи: смучещи сок и дъвчещи. Насекомите, които изсмукват сока на цветето, а с това, бавно и мъчително, живота от него, са познати като:

 

Листни въшки

Листните въшки са най-често срещаните вредители по орхидеите. Те представляват бавнодвижещи се зелени, жълти и черни насекоми с меко тяло. Обикновено се крият върху новия растеж, по пъпките, цъфтежа и от долната страна на листата. Много бързо се размножават и развиват.

Любопитен факт е, че една възрастна женска листна въшка ражда между 60 и 100 себеподобни всеки ден, за период от 20 до 30 дни. В случай че математиката не ти е силна страна, само може да си представиш колко лесно е образуването на колонии от листни въшки, които за отрицателно време ще „изсмучат“ живота от нашите орхидеи.

Как да се справим с лишните въшки? Тук правилният отговор е, че превенцията е по-добра от лечението. Но веднъж попаднал в тази ситуация, изходът е открито пространство и силна струя вода, с която да отмиеш листните въшки от орхидеята си.

 

Мащаб/Щит (Щитоносни въшки)

Това са малки светли на цвят насекоми с овална форма, познати още като Щитоносни въшки. Те не се виждат с просто око, а по-скоро се разпознават като издутини по стъблото и листата. Тежките нашествия на мащаб или т.н. щит по орхидеите са причина за пожълтяване и опадане на листата им.

Едно от нещата, които може да направим, ако някога попаднем в ситуация, в която трябва да се борим с тези вредители по орхидеите ни, е да запретнем ръкави и да се приготвим за тежка битка. След което, с помощта на 70% спирт и стара четка за зъби, да изстържем всяко заразено кътче от нашата прелест.

вредители по орхидеите - щитоносни въшки

 

Памукова въшка (Cotton Aphid)

Памуковата въшка (Cotton Aphid) много наподобява памук, но със сигурност не е добра компания за твоята орхидея. Памуковите въшки отделят обилно количество медена роса, която прави растението лепкаво, привлича мравки и създава предпоставки за появата на плесен.

Този вид вредители по орхидеите трябва да бъде максимално бързо отстранен, защото в противен случай, ще убие нашето цвете. И тук, подобно на мащаба, може да използваме спирт, алкохол или специален препарат за вредители по орхидеите, чрез който да отстраним всяко едно „меко пухче“ от нашето растение.

Друго важно нещо в тази ожесточена борба е хубаво да огледаме останалите ни растения, защото брашнестите червеи се разпространяват изключително бързо.

вредители по орхидеите - памукова въшка

Трипси

Трипсите са малки черни насекоми, които обаче са почти невъзможни за забелязване. Те причиняват деформация на листата и цветовете. А черните петна, които образуват, всъщност са изпражненията, които подсказват за присъствието им.

Най-ефективният начин за третиране на трипси е чрез многократно прилагане на инсектицид. Отстраняването само на засегнати участъци не е решение в този случай, защото няма как да сме сигурни къде точно са се „заселили“ тези малки и почти невидими насекоми.

 

Акари

Акарите са почти микроскопични насекоми, чието присъствие забелязваме чак, когато настъпят значителни щети по орхидеята ни. Акарите унищожават клетките на повърхностния слой на листата, като оставят жълти и кафяви петна. Паякообразните акари дори „оплитат“ любимото ни цвете в мрежа, присъща на този тип насекомо.

Изключително безскрупулно този вид вредители по орхидеите унищожават любимите ни цветя, изсмуквайки техния сок и… хлорофил. Те се размножават бързо, особено при топли и сухи условия.

Ето защо, един от най-ефективните методи за отстраняване на акари е да повишим влажността в средата на отглеждане на нашата орхидея. Старателното измиване на растението, както и избърсването на всяко едно листо, може дори да предотврати популацията на тези вредители по орхидеите.

Дъвчещите вредите по орхидеите буквално се хранят с растението. Те могат да бъдат охлюви, гъсеници, хлебарки, скакалци, мишки и т.н. Но, за разлика от смучещите сока на орхидеята насекоми, тези може да ги видим и някак като че ли по-лесно и просто можем да се справим с тях.

 

Увери се, че си спечелил не само битката, но и войната с нежеланите вредители по орхидеите

Защото „борбата е безмилостно жестока“, а всичко, от което се нуждаеш, за да победиш не само в битката, но и във войната срещу тези нежелани вредители по орхидеите, е търпение, изключително внимание, всекидневен контрол и безгранична любов!

Това, че днес си успял да отстраниш насекомите от своята прекрасна орхидея, не означава, че утре те няма да бъдат отново там. Наблюдавай и не създавай предпоставки за поява на каквито и да било вредители и болести по твоите цветя. Само така ще имаш възможността ежедневно да се наслаждаваш на красивите им цветове и форми!

My Orchidea
Всичко за орхидеите на едно място

2 Коментари

 1. МарианаГеоргиева
  август 24, 2023 at 2:23 pm

  Както винаги много полезна и изчерпателна публикация. Благодаря ви г-н Цветанов,че съм член на вашата група и успявам да научавам много неща по отглеждането и опазването на моите над 50 красавици.

  1. MyOrchidea
   август 30, 2023 at 6:35 pm

   Благодарим ви Мариана за прекрасния отзив! Бъдете здрава и продължавайте все така да отглеждате и разширявате колекцията си от орхидеи.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Description
 • Additional information
 • Add to cart
Click outside to hide the comparison bar
Compare
0
0