Орхидеи

Началото за всеки – основни грижи за Орхидеите!

основни грижи

Какви основни грижи, е нужно да полагаме за орхидеите (orhidei)?

Ако сте в самото начало и сега се сблъсквате с тези прекрасни растения, сега е момента да се запознаете с някои от основните факти за орхидеите и по конкретно ФАЛЕНОПСИС, които ще помогнат да се обясни как и защо орхидеите могат да бъдат едни от най-лесните растения, за които да се грижим!

Орхидеята Фаленопсис, е една от най-често срещаните орхидеи в магазинната мрежа, и като такава съответно по-често се среща и в нашите домове. Затова казвам, че ще разгледаме по-конкретно нея, но в крайна сметка това, което ще кажем за Phalaenopsis важи и за по-голямата част от всички епифитни орхидеи.

Повечето продавани в търговската мрежа орхидеи (orhidei) са епифитни растения, което означава, че те растат на повърхността на друго растение, скала или дърво, така че да успяват да улавят оптималното количество слънце и влага, които са им необходими, за да растат, цъфтят и изобщо да се развиват правилно.

 

Както виждате орхидеите са много по-различни от останалите сухоземни растения, които развиват своята коренова система в земята, за да получават необходимите им хранителни вещества от нея.

Погледнете корените на вашата орхидея – те са дебели и сочни. По този начин те се закрепват върху други повърхности.

Сега проверете средата, в която са засадени, която трябва да е мъх, кора или комбинация от двете. Орхидеите се засаждат в мъх или кора, тъй като тази среда е ефирна, лека и няма да задуши корените, от които орхидеята живее.

 

Ако епифитна орхидея (orhidei) е засадена в обикновена смес за засаждане на стайни растения, има вероятност корените на орхидеята да изгният, тъй като почвената смес е твърде тежка и не позволява на кислорода да циркулира достатъчно добре в корените. По същия начин корените ще изгният, ако епифитна орхидея е засадена в саксия без дренаж и няма как да отстрани излишната вода и влага от саксията.

Сега нека да си представим, орхидеята в нейната родна тропическа гора. Топло и влажно е, забелязваме орхидея, която расте от цепнатината на два дървесни клона. Ако погледнем по-внимателно ще видим, че корените й са се увили около ствола на клона, а остатъци от листа са попаднали в процепа на клона, създавайки малко гнездо за задържане на влага за корените на орхидеята. 

Слънчевите лъчи пробиват дървесната корона отгоре, огрявайки със светлината си орхидеята не за дълго. Когато вали, дъждът се стича по ствола на дървото, преминава над корените на орхидеята, а те поглъщат частици от всяка капка, докато дъждовната вода преминава през тях. В същото време водата преминава през листата на орхидеята и се насочва надолу към корените. Корените на орхидеите никога не остават прекалено влажни, защото те обикновено изсъхват през сухата част от деня.

Избери подходящ субстрат за орхидеи!

Този сценарий или по-скоро тази среда е това, което трябва да се постараем да копираме и у дома. И не всичко е толкова сложно. Има магическа формула за грижа за орхидеите у дома и тя изглежда така:

И воала! Това е!

Репликирали сте тропическа гора и вече сте преминали първата стъпка от елемтарни знания за отглеждане на орхидеи.

Все още не сте член на My Orchidea?

Направете първата стъпка и се доближете до дълбоките недра на знанията...

Искаш ли да си наш член?

Натисни долу и се впусни в преживяването.
ВИЖ ТУК

Харесах ли ти? Сподели ме!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on email

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Description
  • Additional information
  • Add to cart
Click outside to hide the comparison bar
Compare
0
0