Орхидеи

Как да съживим орхидея?

как да съживим орхидея 2

Как да съживим орхидея? – въпрос, чийто отговор сме търсили поне веднъж в живота си. А на какво сме попадали ли?

Докато някои хора използват тайнствени ритуали и съмнителни техники в стремежа си да вдъхнат живот на любимото цвете, други просто го захвърлят някъде и… каквото стане. А може би се надяват да вдъхновят орхидеята със своето пренебрежение и тя да започне да цъфти?! Е, за съжаление, липсата на внимание никога не води до нещо градивно.

А ако трябва да бъдем честни, правилните грижи и знанието, което притежаваш, за тези разкошни растения, са това, което никога няма да те постави в ситуация: Как да съживим орхидея? Затова следвай нашия Наръчник с 8 съвета за отглеждане на орхидеи  и пази растенията си от неприятни вредители по орхидеите . За всичко останало ще ти разкажем в тази статия.

Но нека се върнем на въпроса: Как да съживим орхидея? По пътя на логиката е редно първо да разберем по какъв начин сме се опитали да я погубим, нали? Ето защо, започваме нашата акция за спасяване на изящно красиви цветя с опознавателен тур на специфичните заболявания, с които може да се сблъскаме при отглеждането им.

 

Как да съживим орхидея след специфично заболяване?

Неприятно е чувството, когато виждаш любимата си орхидея, бавно и мъчително, да те напуска. Ти продължаваш да я поливаш и поставяш на различни места с надеждата някъде там да се почувства добре. Но не… Още едно листо деликатно заема позицията си под саксията на орхидеята… Миг на агония и безсилие.

Знаеш ли обаче, че това, което стои зад тези щети, често крие в себе си и отговора на въпроса: Как да съживим орхидея? Достатъчно е просто да бъдеш наблюдателен и да се довериш на професионализма, ценните ни съвети и безгранична любов към орхидеите.

А сега нека се върнем към специфичните заболявания при орхидеите. Тук е важно да отбележим, че една от най-често срещаните атаки, които прилага собственик върху орхидеята си, е обилното преполиване. Заболяванията по орхидеите се появяват тогава, когато остава излишна влага, а почвата има лош дренаж. Най-често срещаните заболявания се делят на гъбични и бактериални. Определянето на това, от каква инфекция страда нашата красавица, е от решаващо значение за нейното съживяване.

как да съживим орхидея 1

 

Гъбични и бактериални заболявания по орхидеите

Гъбичните и бактериални заболявания по орхидеите се характеризират с различни на цвят петна по листата и цвета, с гниене на корените, стеблата и псевдолуковиците на растенията, както и с обща загуба на жизненост. Познатите ни форми са:

 

 

Черно гниене

Инфекцията при черното гниене представлява тъмни черни петна по листата на орхидеите ни. Заболяването се разпространява бързо, особено когато температурата е висока, а влажността в изобилие. Последствията са пагубни. Орхидеята започва да губи листата си само чрез леко разтърсване, а не след дълго изгнива напълно.

Основните виновници за черното гниене при орхидеите се оказват подгизнената почвена смес и високата влажност на въздуха, наред с нередовната циркулация.

Но как да съживим орхидея след черно гниене? Цветето трябва да бъде изолирано от другите растения, след което изчистено от заразените му части, с помощта на стерилен инструмент. Напояваме го с подходящ фунгициден препарат, спрямо изискванията на продукта, и започваме да вярваме в чудеса…

 

Кореново гниене

Заразяването с това гъбично заболяване може да бъде причинено от твърде висока концентрация на сол, ниски температури и мокър субстрат. Корените започват да гният, а пъпките на растението – да опадат. По-старите листа на орхидеята стават съсухрени и кожести, а по-младите – червеникави.

Съживяването на орхидея след гниене на корени е доста трудна и често непосилна задача. И тук, единственото ни решение е да изолираме растението, след което да отстраним заразените му части. Важно е да знаем, че при всеки допир на инструмент с гъбична инфекция, той трябва да бъде стерилизиран, за да не разпространява заразата.

 

Южна мана

Южната мана по орхидеите се дължи на гъбата Botrytis и предизвиква малки черни или кафяви петна по венчелистчетата. Корените и долната част на стъблата стават кремаво жълти. Болестта постепенно обхваща и унищожава цялото растение с бързо и упорито гниене.

Най-доброто, което можем да направим, при наличие на южна мана по някоя от орхидеите ни, е веднага тя да бъде изолирана от останалите. Надяваме се, че последващите процедури са вече ясни…

 

Бактериално кафяво гниене

Бактериалното кафяво гниене започва с малък кафяв мехур върху едно от листата на орхидеята ни, който изключително бързо обаче се разпространява. Лесно може да бъде разпознато и по неприятната миризма.

Навременото отстраняване на заразената част на растението, на практика, може да спаси живота на цветето. В противен случай, инфекцията светкавично ще достигне коренището и орхидеята ще умре.

Разбира се, съществуват и много други гъбични и бактериални заболявания, с които със сигурност не желаем да запознаваме нашите прекрасни орхидеи. За целта, напомняме, че правилното отглеждане на тези растения, на подходящи температури и с умерено количество вода, играе важна роля не само за техния великолепен цъфтеж, но и за тяхното благополучно развитие и крепко здраве.

За съжаление, въпреки стриктното спазване на всички изисквания за отглеждане на орхидеи, понякога можем да попаднем в ситуация, в която на цветето ни привидно нищо да му няма и въпреки това да не цъфти. Как да „съживим“ орхидея в такава ситуация?

 

Как да съживим цъфтежа на нашата орхидея?

Ако видимо цялото ни растение изглежда нездраво, пожълтяло, почерняло и в трагично състояние, можем да търсим причините за състоянието му в наличието на неприятни вредители и заболявания. Но какво правим, когато нашата орхидея е с перфектни на форма и цвят листа? Корените също са здрави, но въпреки това, не си спомняме последния път, в който това красиво цвете ни е зарадвало с омайващите си цветове.

Причината тук може да се крие в недостатъчната светлина. Ако пък светлината е достатъчна, може би става въпрос за неправилно поливане. И в този ред на мисли, нека споделим за любимото ни напояване на орхидеите. Това, при което всяка саксия се потапя в съд с вода, така че корените да поемат точно толкова количество вода, отколкото имат нужда. Е, желателно е все пак да не забравяме орхидеите ни на водна терапия за неопределен период от време, докато търсим в Google: „как да съживим орхидея“, примерно…

My Orchidea
Всичко за орхидеите на едно място

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Description
  • Additional information
  • Add to cart
Click outside to hide the comparison bar
Compare