Видове орхидеи | Miltonia

Видове орхидеи

Miltonia

Ботаническо наименование: A
Съкращение в градинарството: 
Семейство: Orchidaceae
Подсемейство: Epidendroideae
Племе: Вандови
ПодплемеAerangidinae
Брой признати видове: 51 уникални видa , 2 природни хибриди, 4 подвида
Произход / Разпространение: Африка, включително Мадагаскар и Коморските острови
Сезон на цъфтеж: В зависимост от произхода, най-вече пролетта до есента
Цветове на цветята: Бяло и жълто
Ниво на умения: Препоръчва се за начинаещи
Трябва да опитате въвеждащи видове орхидеи: Aerangis citrata, Aerangis articulata и Aerangis somalensis

Орхидеите Aeragnis не са трудни за отглеждане дори за начинаещи. Те обаче не реагират особено добре на внезапни промени в околната среда, и както и при другите орхидеи, могат бързо да загинат при внезапни промени в температурата или влажността.

Обикновено Aerangis са епифити растения, но някои от тях се справят много добре и като сухоземни. Като епифити те често се отглеждат във висящи кошници пълни със смес от кора и сфагнум мъх, а също така може и монтирани на корк или дървена кора. Варират от миниатюрни орхидеи, чиито цветове са само около 2 сантиметра, до много по-големи видове. В зависимост от вида си, орхидеите Aerangis могат да цъфтят през Пролетта, Лятото и Есента, като оформят многобройни малки, но много ефектни восъчни цветове в чисто бял или жълт цвят с форма на звезда петолъчка. Цветовете не само разнасят приятен аромат, а и цъфтят редовно. Листата им са вечнозелени.

Както при повечето тропически орхидеи, така при орхидея Aerangis за да имате успех в отглеждането им е необходимо да се поддържа подходящ баланс на елементите от които зависи това. А именно, те се нуждаят от аерирана почвена смес, много слънчева светлина и висока влажност на въздуха. Също така е важно редовното подхранване с торове, и ако цъфтежът им е минимален и не ви удовлетворява, винаги можете да увеличите нивата торната концентрация, но не прекалявайте!

Орхидеите от рода Aerangis са изключително подходящи за растеж върху твърда вертикална повърхност, така че спокойно можете да помислите за монтирането им на такава, ако вече отглеждате или сте решили да отглеждате такова растение. За начинаещи това са доста лесни и прости за отглеждане орхидеи, които могат да се развиват и растат с много малко грижи и усилия, но трябва да внимаваме за вредители като листни, щитоносни и памукови въшки.

Според световния контролен списък на KEW, съществуват 51 вида, 2 естествени хибрида и 4 сорта. Някой от основните и добре познати видове подходящи за отглеждане са:

 • Aerangis modesta
 • Aerangis citrata
 • Aerangis articulata
 • Aerangis ellisii
 • Aerangis biloba
 • Aerangis fastuosa
 • Aerangis mystacidii
 • Aerangis flabellifolia
 • Aerangis somasticta

Орхидеите Aeragnis първоначално са били част от рода Angraecum, но през 1865г. Германският орхидолог Хайнрих Густав Райхенбах идентифицира разлика между двата вида и създава нов род. Също така през 1914г., германския ботаник Рудолф Шлехтер прехвърля някой добре познати на Мадагаскар видове, а същи и някой Африкански ангрекоиди от род Angraecum в рода Aerangis, като този нов род се увеличава с нови 11 вида.

Родът на тези орхидеи идва от

централните и западните райони на Африка,

както и Мадагаскар, Каморските острови и Шри Ланка.

Името Aerangis произлиза от гръцките думи

aer” (въздух) и “angos” (кораб),

което очевидно е препратка към външния вид

на цветовете на този вид орхидея.

Орхидеите Aeragnis първоначално са били част от рода Angraecum, но през 1865г. Германският орхидолог Хайнрих Густав Райхенбах идентифицира разлика между двата вида и създава нов род. Също така през 1914г., германския ботаник Рудолф Шлехтер прехвърля някой добре познати на Мадагаскар видове, а същи и някой Африкански ангрекоиди от род Angraecum в рода Aerangis, като този нов род се увеличава с нови 11 вида.

Изисквания за светлина

Този род тропически орхидеи се нуждаят от много ярка непряка светлина, за да цъфтят и развиват. Спрямо други орхидеи предпочитат по-сенчести места, но да са озарени от достатъчно количество светлина дори и в облачните дни. Като цяло условията им и нуждата от светлина се доближават до тези на Фаленопсисите.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Description
 • Additional information
 • Add to cart
Click outside to hide the comparison bar
Compare
0
0