Видове орхидеи | Cymbidium

Видове орхидеи

Cymbidium

Орхидея Цимбидиум

Ботаническо наименование: Cymbidium (произнася се като sim-BID-ee-um)
Съкращение в градинарството:
Семейство: Orchidaceae
Подсемейство: Epidendroideae
Племе: Cymbidieae
Подплеме: Cyrtopodiinae
Брой признати видове: 
Произход / Разпространение: 
Сезон на цъфтеж: от средата на есента до пролетта
Цветове на цветята: жълто, розово, оранжево, червено, светло зелено, кремаво, кафяво
Ниво на умения: 
Трябва да опитате въвеждащи видове орхидеи: 

Първият изкуствен хибрид е създаден през 1889г., между Cymbidium eburneum и Cymbidium lowianum, създавайки Cymbidium Veitchii. Миниатюрната хибридизация пък започва през 1903г., с регистрация на Cymbidium Lowgrinum, който е кръстоска между Cym. Tigrinum x Cym. Lowianum.
Рода на Цимбидиумите се разпространява в тропическа и субторпична Азия ( като например Борнео, Япония, Китай, Малайзия, Филипините и Северна Индия) и Северна Австралия, обикновено растяща на по-хладен климат и на висока надморска височина.
Този вид орхидеи са много гъфкави, защото могат да се отглеждат като сухоземни, епифитни (върху дървета) или дори литофитни орхидеи (върху скали). Цимбидиумите също така са симподиални и растат на височина до 60 сантиметра, а туфата достига на ширина до 90 сантиметра.
Невероятната цветова гама на този род включва цветове като бял, зелен, жълтеникаво-зелен, кремав, жълт, кафяв, розов и червен.
Цветовете издържат до около десет седмици, имат восъчна текстура при допир, а също така и са почти еднакви по размери. Всяка псевдобулба има приблизително осем дълги, зелени и тесни листа излизащи от обвивката й.
Тези орхидеи стават популярни в Европа през викторианската епоха, като това, което прави това растение толкова популярно е фактът, че то може да оцелява и на по-ниски температури до около 7°C.
Така любителите на орхидеи в умерения климат започват да оценяват факта, че Цимбидиумите могат да цъфтят прези зимата, когато много малко други орхидеи и растения го правят.
Рода на Цимбидиумите се разпространява в тропическа и субторпична Азия ( като например Борнео, Япония, Китай, Малайзия, Филипините и Северна Индия) и Северна Австралия, обикновено растяща на по-хладен климат и на висока надморска височина.
Този вид орхидеи са много гъфкави, защото могат да се отглеждат като сухоземни, епифитни (върху дървета) или дори литофитни орхидеи (върху скали). Цимбидиумите също така са симподиални и растат на височина до 60 сантиметра, а туфата достига на ширина до 90 сантиметра.
Цветоноса израства от основата на най-новата псевдобулба. Цветовета са с диаметър от 5 до 10 см., като големината им зависи от вида. Както вече споменахме и по-горе те цъфтята през зимата и на един цветонос може да има до над петнадесет цвята.
Има три основни типа орхидеи Цимбидиум:
  • Стандартни – това са едроцветните сортове;
  • Миниатюрни и компактни – по-малки сортове, достигащи от 30 до 90 см.
  • Каскадни – наподобяващи цветен водопад, тези каскадни Цимбидиуми имат цветоноси достигащи до 76 см.
Няколко примера за популярни видове Цимбидиум са следните от тях: Cymbidium erytrhostylum, canalliculatum ‘Krull-Smith’, Cymbidium ensifolium ‘Iron Bone’, Cymbidium eburneum ‘Vistamont, Cymbidium aestivum, Cymbidium aliciae, Cymbidium aloifolium, Cymbidium atropurpureum, Cymbidium borneense, Cymbidium canaliculatum, Cymbidium defoliatum, Cymbidium lancifolium, Cymbidium devonianum.
И разбира се може да с очаква, че от тези уникални видове се произвеждат вече хиляди хибриди създадени от човека всяка година. Повечето от тях обаче често се продават в търговската мрежа, които не са регистрирани от производителите и са без имена.
Може би знаете, че емблематичният китайски философ и поет Конфуции е бил очарован от красотата на орхидеите и е посветил много от времето и творбите си на тези изящни растения. Именно за това експертите твърдят, че орхидеите Цимбидиум може би са едни от най-старите култивирани орхидеи, датиращи отпреди 2500 години в древен Китай точно по времето на Конфуции. Той е нарекъл тази азиатска прелестна орхидея Цимбидиум „Цар на аромата“.
Цимбидиумите обикновено се начитат
и “boat orchid”, или „орхидея с лодка
отново идващо от формата на устната.
Този вид за първи път е описан от
Олоф Суорц през 1799 г.
Името прозилиза от гръцката дума
kumbos”, което означава „дупка“ или „кухина“,
отнасящо се до формата на основата
на устната на растението.

Светлина

За да се развиват добре орхидеите Цимбидиум се нуждаят от средна до силна интензивност на светлината.
По време на вегетационния им период те биха се радвали на пъстра слънчева светлина, но ако са на открито е хубаво да се уверите, че не са изложени на пряко слънце защото това може да доведе до изгаряне на растението.
Идеално ще им се отразят няколко часа сутрешни слънчеви лъчи съчетани със сенчести следобеди. Ако пък отглеждата орхидеята на закрито то прозорец със източно, югоизточно и дори южно изложение ще бъде идеален. За тези с южно изложение е необходимо да сигурим отново сенчесто място в обедните и следобедни часове, когато слънцето е най-силно.
Може да разпознаете дали вашата орхидея получава достатъчно светлина по листата. Ако те са в жълто-зелен цвят, това означава, че получават оптимално количество светлина. Ако обаче са осветени прекалено много листата ще са жълти. При недостатъчно количество светлина обаче листата ще станат много тъмно зелени на цвят.

Температура и влажност

Цимбидиумите са значителни по-издръжливи към студеното време, отколкото други видове орхидеи. По-големите видове се нуждаят от продължителен период изложени на студено, за да оформят цветове, докато миниатюрните сортове не са толкова зависими от студеното време.
През лятото и есента дневените температури трябва да бъдат между 23°C и 30°C, а нощните между 10°C и 16°C. През зимата дневните температури е необходимо да са от 18°C  до 23°C, а нощните между 7°C  и 12°C.
За да се стимулира растежа на цветоносите през есента е необходимо да има температурна разлика между нощните и дневните температури с около 10°C – 12°C.
Цимбидиумите могат да понесат повечето нива на влажност с изклщчение на прекалено сух климат. През зимния период когато се оформят цветоносите и цветовете на орхидеята Цимбидиум тя изисква нива на влажност между 40% до 60%.
Ако е необходимо да се увеличи нивото на влажност можете да го направите като поставите тава за влажност или овлажнител.
Също така е важно да не забравяте, че ако поддържате високи нива на влажност, е необходимо да осигурите и поддържате правилно движение на въздуха, за да се предотвратят нежелани заболявания.

Поливане

По време на вегетационния им прериод или още казано през активната фаза на растеж (пролет, лято и есен) имат необходимост от по-често поливане, като се поддържа леко влажен почвения субстрат, но никога не го оставяйте прекалено влажен.
Честотата на поливане зависи от това колко е топло, но през топлите месеци поне веднъж седмично на около 5 – 7 дни, а през хладните месеци по рядко на около всеки 10 – 14 дни.
Поливането е хубаво да се прави сутрин с хладка вода, защото това ще даде време на орхидеята да изсъхне преди да настъпят по-ниските нощни температури. След като в края на лятото младите псевдобулби завършат растежа си, графика на поливане може да се разреди, но е важно да не оставяме почвата да изсъхва напълно.
Важно правило е, че колкото по-чиста е водата, толкова по-здрави са растенията. Поне веднъж месечно поливате без тор и проточно за да може натрупаните соли от водата и торта да се отмият. В противен случай е възможно да нанесат поражения върху орхидеите като почерняване на върхвете на листата и тоталната им загуба.

Торене

Стандартно както и при другите орхидеи така и при Цимбидиумите се препоръчва използване на балансирана тор 20-20-20.
Когато растенията са в активна фаза на растеж се препоръчва редовно торене, а през зимните месеци е достатъчно торене веднъж месечно.
Важно е да запомните, че течния тор е хубаво да се разреди във водата, в която ще се полива, защото в противен случай може да нанесете щети на корените и листата.
Поне веднъж месечно поливайте без тор и проточно за да може натрупаните соли от торта да се отмият.

Почва и пресаждане

В естествените си местообитания орхидеите Цимбидиум растат в глинест хумус, а тънките им корени се забиват в почвата. Повечето производители препоръчват да се използава комбинация от елова или борова кора, перлит, мъх, и друг рохкав органичен материал.
Пресаждането на тази орхидея се налага, когато корените вече са напълнили изцяло саксията, или когато почвената смес вече не пропуска добре водата и почвата остава много влажна поради невъзможността  да се отцеди и бързо да изсъхне.
С пресаждането ще решим тези проблеми и ще подарим на орхидеята здравословен растеж и прекрасен обилен цъфтеж. Извършва се средно на всеки 2 години, като най-подходящия момент за пресаждане е през пролетта, когато цъфтежа приключи.
Глинената саксия е може би най-подхидяща за отглеждане на Цимбидиум, защото от глинените съдове водата се изпарява много по-бързо, а това от своя страна благоприятства условията за изсъхване на почвата, които са необходими за тови вид.
Тук прозрачна саксия не е необходима, защото корените на тази орхидея не изискват светлина.
След като извадите растението от саксията и ако е направило много голяма туфа от псевдобулби, можете да ги разделите, като внимавате всяко отделено растение да остане поне с 3 до 5 превдобулби. Работете изцяло със стерилни интрументи. Премахнете всички сухи и изгнили корени, а здравите корени, които са бели на цвят можете да съкратите като ги подрежете на около 15 – 20 см.
Новата саксия трябва да има достатъчно място за новия растеж за следващите две години, затова тя трябва да осигурява поне още 10 см в диаметър, за да се чувства растението комфортно. Избягвайте да използвате ненужно по-голяма саксия, защото излишната почва ще задържа по-голямо количество влага, което може да доведе до гниене на кореновата система. Подменете почвата с изцяло нова почвена смес.
Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Description
  • Additional information
  • Add to cart
Click outside to hide the comparison bar
Compare
0
0