Видове орхидеи | Cambria

Видове орхидеи

Cambria

Орхидея Камбрия

Ботаническо наименование: Vuylstekeara Cambria
Съкращение в градинарството: 
Семейство: Orchidaceae
Подсемейство: Epidendroideae
Племе: Цимбидии
ПодплемеOncidiinae
Брой признати видове: 
Произход / Разпространение: 
Сезон на цъфтеж: 
Цветове на цветята: Огромно разнообразие от цветови варианти
Ниво на умения: Лесна за отглеждане

Семейството наподобяващо Камбрия е много голямо, като подобни и много близки до нея са следните видове орхидеи: Wilsonara, Burrageara, Brassia, Vuylstekeara, Beallara, Colmanara, Miltonidium, Odontonidium и Odontoglossum.
Орхидея Камбрия е много необичайна, тъй като за разлика от повечето орхидеи, тя не може да се намери като естествено растящ вид в природата.
Името Cambria се изпозлва като търговско наименование за междуродови хибриди между родовете Brassia, Cochlioda, Odontoglossum, Oncidium и Miltonia.
Следователно, както и при други междуродови хибриди, така и тук орхидеите Камбрия ще имат прилики с родителските видове, дори понякога може да се окаже трудно да се идентифицират с точност.
Тази орхидея не е трудна за отглеждане, дори в някои случай може да се каже, че е много по-лесна от колкото основните родове, от които е създадена. Ако й се осигуряват добри условия при отглеждането, може да се очаква да цъфти на всеки 9 месеца, тъй като това е приблизителното време, за което една нова псевдобулба завършва своя цикъл на растеж.
Обичайно можем да очакваме по един цветонос от всяка псевдобулба. Затова, колкото по обилен е растежа в една саксия, толкова повече нови цветоноси може да очакваме и да им се радваме.
Ако трябва да се обобщи орхидея Камбрия е едно много необичайно и красиво растение,  което не се нуждае от много грижи, внимание и суетене, често може да има ароматни цветя, издържащи по няколко месеца, а понякога дори  по-дълго  от тези на Фаленопсиса.
Този вид е създаден през 1911г., от Белгиеца
Charles Vuylsteke в лабораторни условия,
когато официално едокументиран първият хибрид на
Odontoglossum crispum x Miltonia x Cochlioda noetzliana.
Общото име на тези хибридни
орхидеи е Vuylstekeara, в чест на създателя им.
Височината на възрастна орхидея е до 0,6 m. 
Някои сортове, като Kolmanara,
растат до 1,5 дължина.
Цветовете им се различават по размер
(от един сантиметър до над десет сантиметра)
и форма (от звезда до полу-кръг).
Цветята са красиво обагрени като преобладават
кафявия, червения и лилавия цвят,
но също така има и розови или оранжеви, 
малка част бели и жълти цветове.

Светлина

Няма специално правило точно на кой прозорец да се постави Камбрията. Почти всички от тях растат добре и на северния и на южния прозорец. Като оптимален вариант, източен прозорец би им се отразил прекрасно.
Ако поставим близо до южен прозорец то там трябва да имаме допълнително засенчване, защото директното слънце не се препоръчва особено по обедните часове.
Ако пък я отглеждаме на северен или западен прозорец, трябва да осигуряваме допълнително осветление особено през есенно – зимния период.
Колкото по-ярка светлина им осигурим толкова по-обилен и пищен ще е цъфтежа.
Наситено зелената пигментация на листата показва, че орхидеята получава необходимото количество светлина. Ако листата обаче са тъмнозелени на цвят, то растението се нуждае от допълнителна светлина, а ако са тъмночервени, то тогава е било изложено на прекалено много светлина.

Температура и влажност

Идеалната минимална температура през зимата е около 8˚C – 10˚C през ноща, а максималната дневна температура през лятото е около 24˚C до 28˚C.
Не се препоръчва излагане на температури над 30˚C през лятото, но ако това не може да се преодолее, те са малко по-издражливи тъй като са хибридни орхидеи и толерират малко по-високи температури.

За да се предизвика цъфтеж е необхдимо да се осигури температурна разлика между дневните и нощтните температури с около 8˚C.

Поливане

Честотата на поливане се определя според температурата на въздуха. Обикновено през летния период поливаме растението веднъж на всеки 5 до 7 дни и веднъж на 8 до 10 дни през зимния период, тъй като тогава растението навлиза в латентен период и поливанията се разрежда.
Поставете орхидеята в съд с вода със стайна температура за около 10 минути, след което го оставете да се отцеди добре преди да го върнете на мястото му, за да се избегне преовлажняване и изгниване на кореновата система.
Никога не трябва да се позволява субстрата да изсъхне прекалено между поливанията, но все пак трябва да се уверим, че е достатъчно сух и то не само на повърхноста, но и в дълбочина. По-добре за тях е почвата да е суха от колкото да е преовлажнена, защото този вид орхидея има тънки корени, които лесно гният.
Къпането на Камбрията под душа е противопоказно!
Най-добре е да се полива по стандартния начин чрез накисване за около 5-10  минути. След прецъфтяване на цветовете е необходимо поливането да се намали, а когато са във фаза на активен растеж на новите псевдобулби да се увеличи.

Торене

Необходимост от торене на Камбрията има в периодите на образуване на пъпки, цъфтеж и активен растеж. Подходящи са всички балансирани торове за орхидеи 20-20-20.

Почва, пресаждане и саксии

Въпреки, че растението е издръжливо, кореновата му система е малко по-чувствителна.
Най-добре ще се развива в непрозрачна саксия, която може да предпазва корените от дневната светлина, да позволява добра циркулация на въздуха и да може да абсорбира вода за да поддържа допълнителна влажност.
Също много важно нещо е почвената смес, в която ще се засади орхидеята да позволява доброто движение на въздуха, и е подходяща.
Препоръчва се стандратна смес за орхидеи, като корите е хубаво да са по-едри. Допълнително могат да се смесят с пемза, кокосов торф и глинени парчета. На дъното е хубаво да се постави дренаж за по-добро оттичане на излишната вода и предотвратяване на загниване на корените.
Пресаждането се прави веднъж на 3 или 4 години, когато саксията е вече малка и е запълнена с корени, но и когато почвената смес вече е загубила свойте качества и не пропуска добре водата.
Хубаво е 24 часа преди пресаждането да полеете хубаво растението, за да избегнете шока от прехвърлянето на новото място. Спазвате стъпките за пресаждане както при останалите орхидеи
Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Description
  • Additional information
  • Add to cart
Click outside to hide the comparison bar
Compare
0
0