Вредители и болести при орхидеите

Орхидеи
Вредители и болести

Навременната намеса срещу вредители по орхидеите, важна стъпка за тяхното оцеляване

Позициониране

Избери подходящо място
за твоето растение

Поддръжка

Спазвай изискванията за
периодична поддръжка

Поискай съвет

Свързи се с нас при нужда
от специфичен съвет

Вредители и болести при орхидеите - памукови и листни въшки

Може би най-често срещания проблем сред орхидеите отглеждани в домашни условия остава памуковата въшка. Тя може да се разпознае по тялото с бял пух наподобяващ памук и най-често се открива по листата и цветята на орхидеите, както и между стъблото и листата, където се крият и снасят яйцата си. 

Не по-малко срещани са и листните въшки, които също са едни от често срещаните Вредители и болести при орхидеите. Най-лесния начин за борба и с двата вида е като първоначално избършете листата с влажна кърпа или памук напоени в спирт или само с вода. Това се прави за да избършете насекомите и яйцата им. Вредителите, които са се скрили в края на листата при сгъвката със стъблото можете да отстраните по същия начин но с клечка за уши или памук навит на клечка за зъби. 

памукова въшка

Вредители и болести при орхидеите

Цветовете на орхидеите са много привлекателни за тези „пакостници“, защото те им осигуряват голямо количество храна. Там за жалост няма как да се третира и е необходимо самите цветове да се премахнат, защото само по този начин заразяването може да бъде силно ограничено.

Вредители и болести при орхидеите - трипси и акари!

Ако откриете сребрист отблясък по листата, това често е показател за наличието на трипси или паякови акари. Паяковите акари се разполагат във фини мрежи върху растението, по което може бързо да се идентифицират.

И акарите и трипсите са трудни за механична обработка поради много малките си размери. И двата вида вредители обаче обичат да са изложени на сух въздух, което означава, че ако орхидеите ви за заразени с тях можете да им противодействате като започнете да пръскате растенията с вода и така да увеличите влажността.

Вредители и болести при орхидеите - микроорганизми, гъбички и вируси

Разбира се има и вредители и болести, които се намират в почвата.

Най-често това са микроорганизми и гъбички. Ако в субстрата забележите белезникаво-жълто покритие и има миризма на горска почва, това е предпоставка за развитие на гъбички. При тези показатели, орхидеята трябва да се пресади възможно най-бързо, като се премахне абсолютно изцяло стария субстрат, корените хубаво се изплакват с вода, докато се отстранят всички остатъци от старата почва.

Препоръчваме или да  дезинфекцирате много хубаво старата саксия или я изхвърлете и използвайте нова.

Друга често срещана гъбична инфекция е появата на черни точки по цветовете на орхидеите или така наречения ботритис. Появява се тогава когато влагата е висока и се натрупва в цветята. Можете да предприемете действия за намаляване изцяло на пръскането на растението.

Слънчево изгаряне по листата на орхидеите
Ботритис при орхидеите

Вредители и болести при орхидеите - слънчево изгаряне!

Други често срещани щети при орхидеите са обезцветяването на листата вследствие на слънчево изгаряне.

Както знаем орхидеите са растения, които обичат да са изложени на светло място, но не обичат да са изложени на директно слънце. Засегнатата от изгарянето област на листа се обезцветява до червеникав оттенък, след което обикновено тази част от листа загива.

При по-големи щети, това може да доведе до забавен растеж на орхидеята, а повредените листа могат да се премахнат поради чисто визуални и естетични причини.

Повече за различните изисквания на орхидеите според вида им можете да научите в раздела ни „Видове орхидеи“.

Повече информация и полезни съвети в блога

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Description
  • Additional information
  • Add to cart
Click outside to hide the comparison bar
Compare
0
2