онлайн магазин за орхидеи

MyOrchidea ви пожелава Честита и успешна 2023 година!

MyOrchidea ви пожелава Светли празници.
Доставки ще се изпълняват от 18.04

Доставки за София от 4,90 лв.
Доставки за страната - Еконт / Спиди

Орхидеи
Вредители и болести

Обръщайте периодично внимание, за да си спестите главоболия!

Памукова и листна въшки са най-честите вредители?

Може би най-често срещания проблем сред орхидеите отглеждани в домашни условия остава памуковата въшка. Тя може да се разпознае по тялото с бял пух наподобяващ памук и най-често се открива по листата и цветята на орхидеите, както и между стъблото и листата, където се крият и снасят яйцата си. 

Не по-малко срещани са и листните въшки, които също са често срещани при орхидеите. Най-лесния начин за борба и с двата вида е като първоначално избършете листата с влажна кърпа или памук напоени в спирт или само с вода. Това се прави за да избършете насекомите и яйцата им. Вредителите, които са се скрили в края на листата при сгъвката със стъблото можете да отстраните по същия начин но с клечка за уши или памук навит на клечка за зъби. 

памукова въшка

Цветовете на орхидеите са много привлекателни за тези „пакостници“, защото те им осигуряват голямо количество храна. Там за жалост няма как да се третира и е необходимо самите цветове да се премахнат, защото по този начин заразяването може да бъде силно ограничено.

Трипси и Акари

Ако откриете сребрист отблясък по листата, това често е показател за наличието на трипси или паякови акари. Паяковите акари се разполагат във фини мрежи върху растението, по което може бързо да се идентифицират.

И акарите и трипсите са трудни за механична обработка поради много малките си размери. И двата вида вредители обаче обичат да са изложени на сух въздух, което означава, че ако орхидеите ви за заразени с тях можете да им противодействате като започнете да пръскате растенията с вода и така да увеличите влажността.

Микроорганизми, гъбички и вируси

Разбира се има и вредители, които се намират в почвата.

Най-често това са микроорганизми и гъбички. Ако в субстрата забележите белезникаво-жълто покритие и има миризма на горска почва, това е предпоставка за развитие на гъбички. При тези показатели, орхидеята трябва да се пресади възможно най-бързо, като се премахне абсолютно изцяло стария субстрат, корените хубаво се изплакват с вода, докато се отстранят всички остатъци от старата почва.

Препоръчваме или да  дезинфекцирате много хубаво старата саксия или я изхвърлете и използвайте нова.

Друга често срещана гъбична инфекция е появата на черни точки по цветовете на орхидеите или така наречения ботритис. Появява се тогава когато влагата е висока и се натрупва в цветята. Можете да предприемете действия за намаляване изцяло на пръскането на растението.

Слънчево изгаряне

Други често срещани щети при орхидеите са обезцветяването на листата вследствие на слънчево изгаряне.

Както знаем орхидеите са растения, които обичат да са изложени на светло място, но не обичат да за изложени на директно слънце. Засегната от изгарянето област на листа се обезцветява до червеникав оттенък, след което обикновено тази част от листа загива.

При по-големи щети, това може да доведе до забавен растеж на орхидеята, а повредените листа могат да се премахнат поради чисто визуални причини.

Повече за различните изисквания на орхидеите според вида им можете да научите в раздела ни “Видове орхидеи”.

Вижте в нашия blog

Избрани теми за вас

X

Избери ни!

Не пропускай добрите възможности

Регистрирай се за специални оферти, съвети и предложения.