онлайн магазин за орхидеи

MyOrchidea ви пожелава Честита и успешна 2023 година!

MyOrchidea ви пожелава Светли празници.
Доставки ще се изпълняват от 18.04

Доставки за София от 4,90 лв.
Доставки за страната - Еконт / Спиди

Орхидеи
Влажност

Важно изискване, което трябва да се научим как и в какви количества да им осигуряваме.

Важна ли е тя?

При орхидеите влажността на въздуха е от изключително значение. Тъй като всеки вид има определени изисквания, затова и не можем да споставим всички под общ знаменател, но можем да кажем, че нивата на влажност на въздуха между 50% и 60% биха зарадвали много от тях.

При ниска влажност

Ако нивата на влажност са ниски, за да ги повишим може да използваме методи, като опръскване, тава за влажност или овлажнител на въздуха.

В повечето случаи, когато отглеждаме орхидеите в къща или апартамент е много сложно да постигнем високи нива на влажност, като стандартно тя е между 30 и 50 процента.  Ето защо е важно, когато избираме орхидеи, които да отглеждаме в домовете си, да съобразим изискванията им за влажност с тези, които ние ще можем  да им осигурим.

Пример за орхидеи, които понасят влажност между 40-50 процента са: Cattleya, Oncidium, Paphiopedilum, Phalaenopsis, и някои Laelia.

При високи нива на влажност

Много важно е да отбележим, че колкото по-високо е нивото на влажност на околната среда и температурата на въздуха, толкова по-добра циркулация на въздуха трябва да осигурим в помещението. 

Високата влажност без добра въздушна циркулация може да доведе до опасност от вирусни и гъбични заболявания, както и проблеми с кореновата система на орхидеите.

В случай, че нивата на влажност са прекалено високи, можем да я намалим, като използваме влагоуловител в помещението.

Повече за различните изисквания на орхидеите можете да научите в раздела ни “Видове орхидеи”.

Вижте в нашия blog

Избрани теми за вас

X

Избери ни!

Не пропускай добрите възможности

Регистрирай се за специални оферти, съвети и предложения.