Орхидеи температура

Орхидеи
Температура

Температурата е важен фактор, който трябва внимателно да следим и контролираме, за да имаме едни здрави и обилно цъфтящи орхидеи!
 

Позициониране

Избери подходящо място
за твоето растение

Поддръжка

Спазвай изискванията за
периодична поддръжка

Поискай съвет

Свързи се с нас при нужда
от специфичен съвет

Орхидеи температура - важен фактор за отглеждането им!

Тъй като орхидеите са се разпространили и растат почти по всички краища на земята, е важно, когато ги отглеждаме у дома да им осигуряваме приблизителни условия на отглеждане, каквито биха имали в естествените си местообитания.

В зависимост от температурните си предпочитания, обикновено, орхидеите се класифицират в три температурни групи – хладно, умерено и топло растящи.

Орхидея Фаленопсис разтяща в естесвена среда
Орхидеи температура
орхидеи светлина

Орхидеи температура - растящи в топли и умерени температури!

За повечето тропически видове орхидеи, каквито са най-често срещаните за отглеждане у дома Фаленопсис, предпочитаните дневни температури варират от около 21°C до 29°C, а нощните между 18°C до 21°C.

За орхидеи от умерените райони, каквито например са Катлея, Милтония и Камбрия, предпочитаните дневни температури варират от около 18°C до 24°C, а нощните между 13°C до 18°C.

През лятото тези растения могат да се поставят на частично засенчено място у дома или в градината, защото това помага за насърчаване на цъфтежа.

Орхидеи температура - растящи на хладни температури!

Орхидеите от студените зони като например Dendrobium kingianum и по-голямата част от Цимбидиумите, обичащи по-ниски температури могат да понесат температури до 8 °C и дори по-ниски, но за кратко време. Към тях спадат също така Masdevallia и Odotonglossum.

Цимбидиумите са отличен представител на студенолюбивите орхидеи, защото техния естествен дом са планинските райони на Хималаите.

През лятото тези растения могат да се поставят на частично засенчено място у дома или в градината, защото това помага за насърчаване на цъфтежа на орхидеите

Предпочитаните дневни температури при тях варират от около 15°C до 21°C, а нощните между 10°C до 13°C.

Орхидея Дендробиум в естесвения си хабитат
Орхидея Цимбидиум
Орхидеи температура – какво друго трябва да знаем?

Въпреки, че много от орхидеите имат сравнително широк праг на толерантност към дневните температури, нощните температури са от изключително значение за тях. За да започне образуването на цветните шипове (цветоноси) е необходима разлика между дневните и нощните темератури средно с около 10°C.

Повече за различните изисквания на орхидеите според вида им можете да научите в раздела ни „Видове орхидеи“.

Повече информация и полезни съвети в блога

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Description
  • Additional information
  • Add to cart
Click outside to hide the comparison bar
Compare
0
0