онлайн магазин за орхидеи

MyOrchidea ви пожелава Честита и успешна 2023 година!

MyOrchidea ви пожелава Светли празници.
Доставки ще се изпълняват от 18.04

Доставки за София от 4,90 лв.
Доставки за страната - Еконт / Спиди

Орхидеи
Температура

Температурата е важен фактор, който трябва внимателно да следим и контролираме, за да имаме едни здрави и обилно цъфтящи орхидеи!

Какви предпочитания имат?

Тъй като орхидеите са се разпространили и растат почти по всички краища на земята, е важно, когато ги отглеждаме у дома да им осигуряваме приблизителни условия на отглеждане, каквито биха имали в естествените си местообитания.

В зависимост от температурните си предпочитания, обикновено, орхидеите се класифицират в три групи – хладно, средно и топло растящи.

Орхидея Фаленопсис разтяща в естесвена среда

Топло и средно рястящи

За повечето тропически видове орхидеи, каквито са най-често срещаните за отглеждане у дома Фаленопсис, предпочитаните дневни температури варират от около 21°C до 29°C, а нощните между 18°C до 21°C.

За орхидеи от умерените райони, каквито например са Катлея, Милтония и Камбрия, предпочитаните дневни температури варират от около 18°C до 24°C, а нощните между 13°C до 18°C.

През лятото тези растения могат да се поставят на частично засенчено място у дома или в градината, защото това помага за насърчаване на цъфтежа.

Хладно растящи орхидеи

Орхидеите от студените зони като например Dendrobium kingianum и по-голямата част от Цимбидиумите, обичащи по-ниски температури могат да понесат температури до 8 °C и дори по-ниски, но за кратко време. Към тях спадат също така Masdavallia и Odotonglossum.

Цимбидиумите са отличен представител на студенолюбивите орхидеи, защото техния естествен дом са планинските райони на Хималаите.

През лятото тези растения могат да се поставят на частично засенчено място у дома или в градината, защото това помага за насърчаване на цъфтежа им. 

Предпочитаните дневни температури при тях варират от около 15°C до 21°C, а нощните между 10°C до 13°C.

Орхидея Дендробиум в естесвения си хабитат
Орхидея Цимбидиум

Въпреки, че много от орхидеите имат сравнително широк праг на толерантност към дневните температури, нощните температури са от изключително значение за тях. За да започне образуването на цветните шипове (цветоноси) е необходима разлика между дневните и нощните темератури средно около 10°C.

 

Повече за различните изисквания на орхидеите според вида им можете да научите в раздела ни “Видове орхидеи”.

Вижте в нашия blog

Избрани теми за вас

X

Избери ни!

Не пропускай добрите възможности

Регистрирай се за специални оферти, съвети и предложения.