онлайн магазин за орхидеи

MyOrchidea ви пожелава Честита и успешна 2023 година!

MyOrchidea ви пожелава Светли празници.
Доставки ще се изпълняват от 18.04

Доставки за София от 4,90 лв.
Доставки за страната - Еконт / Спиди

Орхидеи
Сезонни грижи

Обърнете внимание на грижите за тях в зависимост от сезона!

Какво трябва да знаем?

Не е ли очарователно да сме свидетели на целия цикъл на растеж и цъфтеж на орхидеята? Всъщност това е едно наистина емоционално и изпълващо с очакване и еуфория събитие. И не само първия път, а през всеки един момент от жизнения цикъл на растението.

Поддържането на добрия синхрон между циклите, чрез извършване на активно торене и пресаждане в подходящия момент несъмнено води до по-голям успех в отглеждането на орхидеите.

В зависимост от мястото, на което живеете, цикъла на растеж и цъфтеж на вашите орхидеи може да е различен, но все пак това, което ще дадем като информация по сезони може да ви послужи като ориентир.

Моля да обърнете внимание, че не всяка орхидея се нуждае от пресаждане всяка година. Информация за необходимостта от пресаждане и каква почвена смес да изберете за тази цел, можете да намерите в раздела ни „Видове орхидеи“, към описанията им.

Пролет

✔ Сега е необходимо да прегледате и ако е нужно да преместите орхидеите, които се нуждаят от повече светлина през лятото на по-подходящо за тях място.

✔ Необходимо е да увеличим честотата на поливане и торене, както и да проверяваме нивата на осветеност, когато слънцето започне да е по-силно. Започваме на подготвяме местата, които са с изложение юг, запад, слънчевите веранди и оранжериите с по-ярка слънчева светлина, като при тях е необходимо да е осигурена възможност за допълнително засенчване по време на силното обедно слънце.

✔ Проверяваме дали е необходимо пресаждане на Brassavola, Cymbidium, Dendrobium, Epidendrum, Lycaste, Masdevalia, Odontoglossom, Oncidium, Paphs, Phrags & Psychopsis.

✔ Грижим се за цъфтящите по това време Cattleya, Epidendrum, Phalaenopsis, Vanda и късно цъфтящи Paphs.

Лято

✔ През лятото е нужно да продължим с редовното торене и да увеличим поливането. Необходимо е да следим повече за влажността на въздуха и при необходимост да я коригираме при много високи температури.
✔ Не бива да забравяме, че колкото по-високи са температурите, толкова по-добра вентилация и циркулация на въздуха трябва да осигурим в помещението, за да се избегнат заболявания и инфекции с нежелани вредители.
✔ Преглеждаме Phalaenopsis и Cattleya и при необходимост пресаждаме според изискванията им. Пресаждането на Paphiopedilum (ако е необходимо), трябва да бъде направено до края на лятото. Също така трябва да се погрижим и за пресаждането на късно цъфтящите Епидендруми.
✔ Образува се нов растеж при Brassavola, Cymbidium, Dendrobium, Epidendrum, Lycaste, Masdevalia, Odontoglossom, Oncidium, Paphiopedilum, Phalaenopsis, Phrags & Psychopsis.

Есен

✔ Есенния сезон е момента, в който трябва да започнем да намаляваме подхранването с тор и честотата на поливане. Ако имате орхидеи, които са били изнесени на открито през лятото е нужно да започнете да ги внасяте на закрито, за да избегнете измръзване. Уверете се, че им осигурявате необходимите условия за осветяване и ги коригирайте при необходимост.
✔ В този период цъфтят Oncidium, Miltoniopsis, Phragmipedium, Psychopsis и Sophronitis.
✔ Започват образуване на цветоносите при Phalaenopsis, Oncidium, Brassavola, Dendrobiums.
✔ Ако има нужда пресаждаме Doritis, Doritaenopsis, Encyclia, Miltonia и Stanhopea.

Зима

✔ Зимата е сезона на по-оскъдно поливане. В отопляемите помещения е необходимо да се следи влажността и при нужда тя да се повиши. Внимавайте за образуване на вирусни и други заболявания.
✔ Радваме се на цъфтежа на Brassavola, Cymbidium, Dendrobium, Epidendrum, Lycaste, Masdevalia, Odontoglossom, Oncidium, Paphs, Phrags и Psychopsis.
Cattleya, Epidendrum, Phalaenopsis, Paphs и Vanda започват да образуват своите цветоноси.
✔ При необходимост пристъпваме към пресаждане на Oncidium, Miltoniopsis и Cymbidium, когато завършат с цъфтежа си.

Повече за различните изисквания на орхидеите според вида им можете да научите в раздела ни “Видове орхидеи”.

Вижте в нашия blog

Избрани теми за вас

X

Избери ни!

Не пропускай добрите възможности

Регистрирай се за специални оферти, съвети и предложения.