Орхидеи сезонни грижи

Орхидеи сезонни грижи

Орхидеи
Сезонни грижи

Орхидеята ми прецъфтя! А сега какво да я правя?

Позициониране

Избери подходящо място
за твоето растение

Поддръжка

Спазвай изискванията за
периодична поддръжка

Поискай съвет

Свързи се с нас при нужда
от специфичен съвет

Орхидеи сезонни грижи - какво трябва да знаем?

Не е ли очарователно да сме свидетели на целия цикъл на растеж и цъфтеж на орхидеята? Всъщност това е едно наистина емоционално и изпълващо с очакване и еуфория събитие. И не само първия път, а през всеки един невероятен момент от жизнения цикъл на растението.

Поддържането на добрия синхрон между циклите, чрез извършване на активно торене и пресаждане в подходящия момент несъмнено води до по-голям успех в отглеждането на орхидеите.

В зависимост от мястото, на което живеете, цикъла на растеж и цъфтеж на вашите орхидеи може да е различен, но все пак това, което ще дадем като информация по сезони може да ви послужи като добър ориентир.

Молим ви да обърнете внимание, че не всяка орхидея се нуждае от пресаждане всяка година. Информация за необходимостта от пресаждане и каква почвена смес да изберете за тази цел, можете да намерите в раздела ни „Видове орхидеи“, към описанията им.

Орхидеи сезонни грижи

Орхидеи сезонни грижи - Пролет

✔ Сега е необходимо да прегледате и ако е нужно да преместите орхидеите, които се нуждаят от повече светлина през лятото на по-подходящо за тях място.

✔ Необходимо е да увеличите честотата на поливане и торене, както и да проверявате нивата на осветеност, когато слънцето започне да е по-силно. Започвате на подготвяте местата, които са с изложение юг, запад, слънчевите веранди и оранжериите с по-ярка слънчева светлина, като при тях е необходимо да е осигурена възможност за допълнително засенчване по време на силното обедно слънце.

✔ Проверявате дали е необходимо пресаждане на Brassavola, Cymbidium, Dendrobium, Epidendrum, Lycaste, Masdevalia, Odontoglossom, Oncidium, Paphs, Phrags & Psychopsis.

✔ Грижите се за цъфтящите по това време Cattleya, Epidendrum, Phalaenopsis, Vanda и късно цъфтящи Paphs.

Орхидеи сезонни грижи - Лято

✔ През лятото е нужно да продължите с редовното торене и да увеличите поливането. Необходимо е да следите повече за влажността на въздуха и при необходимост да я коригирате при много високи температури.
✔ Не бива да забравяте, че колкото по-високи са температурите, толкова по-добра вентилация и циркулация на въздуха трябва да осигурите в помещението, за да се избегнат заболявания и инфекции с нежелани вредители.
✔ Преглеждате Phalaenopsis и Cattleya и при необходимост пресаждате според изискванията им. Пресаждането на Paphiopedilum (ако е необходимо), трябва да бъде направено до края на лятото. Също така трябва да се погрижите и за пресаждането на късно цъфтящите Епидендруми.
✔ Образува се нов растеж при Brassavola, Cymbidium, Dendrobium, Epidendrum, Lycaste, Masdevalia, Odontoglossom, Oncidium, Paphiopedilum, Phalaenopsis, Phrags & Psychopsis.

Орхидеи сезонни грижи - Зима

✔ Зимата е сезона на по-оскъдно поливане. В отопляемите помещения е необходимо да се следи влажността и при нужда тя да се повиши. Внимавайте за образуване на вирусни и други заболявания.
✔ Радваме се на цъфтежа на Brassavola, Cymbidium, Dendrobium, Epidendrum, Lycaste, Masdevalia, Odontoglossom, Oncidium, Paphs, Phrags и Psychopsis.
Cattleya, Epidendrum, Phalaenopsis, Paphs и Vanda започват да образуват своите цветоноси.
✔ При необходимост пристъпваме към пресаждане на Oncidium, Miltoniopsis и Cymbidium, когато завършат с цъфтежа си.

Орхидеи сезонни грижи - Есен

✔ Есенния сезон е момента, в който трябва да започнем да намаляваме подхранването с тор и честотата на поливане. Ако имате орхидеи, които са били изнесени на открито през лятото е нужно да започнете да ги внасяте на закрито, за да избегнете измръзване. Уверете се, че им осигурявате необходимите условия за осветяване и ги коригирайте при необходимост.
✔ В този период цъфтят Oncidium, Miltoniopsis, Phragmipedium, Psychopsis и Sophronitis.
✔ Започват образуване на цветоносите при Phalaenopsis, Oncidium, Brassavola, Dendrobiums.
✔ Ако има нужда пресаждаме Doritis, Doritaenopsis, Encyclia, Miltonia и Stanhopea.

Повече за различните изисквания на орхидеите според вида им можете да научите в раздела ни „Видове орхидеи“.

Повече информация и полезни съвети в блога

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Description
  • Additional information
  • Add to cart
Click outside to hide the comparison bar
Compare