Орхидеи пресаждане

Орхидеи
Пресаждане

Пресаждането е важен момент от живота на една орхидея.
Затова е необходимо да се научим как правилно да го правим!

Позициониране

Избери подходящо място
за твоето растение

Поддръжка

Спазвай изискванията за
периодична поддръжка

Поискай съвет

Свързи се с нас при нужда
от специфичен съвет

Орхидеи пресаждане - кога се пресаждат орхидеите?

Повечето от вас сигурно често се питат, кога е време за пресаждане на орхидеите? Истината е, че трябва да отделите нужното време и да научите няколко основни неща за пресаждането на орхидеи

То наистина може да е една много лесна и забавна част от отглеждането на любимите ви растения, просто научете няколко основни стъпки и се насладете на красотата и цъфтежа им. Препоръчително е това да се прави по време на активния растеж на орхидеите.

◦ Обикновенно е необходимо да се прави пресаждане на растенията на всеки 1 до 3 години. Това зависи от вида на орхидеята и техните характерни изисквания. 

◦ Пресаждане на нова орхидея е хубаво да се направи веднага щом прецъфти, защото никога не можем да сме сигурни, колко дълго е отглеждана в средата, в която сме я получили.

Орхидеи пресаждане – също така незабавна необходимост от пресаждане се поражда при проблеми с кореновата система на орхидеите. Тогава е необходимо да се изчистят всички излишни и заболели корени, да се третира растението при необходимост и да се засади в нов субстрат.

Важно е да се отбележи, че ако не пресадим растенията си на време, те ще започнат да забавят растежа си, както и ще образуват сравнително по-малко цветове!

Орхидеи пресаждане

Орхидеи пресаждане - каква почва за орхидеи да изберем?

На първо място е важно да запомните, че орхидеите НЕ се засаждат в стандартната почва за цветя
Ето защо специално за тази цел се използват борови кори, но към тях е възможно да се добавят и други субстрати в зависимост от това, какво точно желаем да постигнем.

Както споменахме има много варианти на среди и субстрати за засаждане на орхидеи между които да избирате. Като започнем от боровата кора, минем през сфагнум мъх и стигнем до кокосови влакна, въглен, керамзит, перлит, пемза и каменна вата. Всички тези съставки в правилна комбинация, могат да бъдат перфектен субстрат за вашите растения.

Орхидеи пресаждане - кaква саксия да използваме?

Когато пристъпите към пресаждането на орхидеята е важно да прецените и определите каква да е новата саксия, в която ще настаните растението си. В този момент след почистване на корените ще се види дали ще може да я наместите в същия размер саксия (ако корените са малко) или пък в саксия с поне 2 сантиметра по-голям диаметър (ако корените са прекалено много). 

Също така е нужно да изберете дали саксията да е платмасова (ако искате да задържа повече влага), или да е глинена (ако искате влажността да се изпарява по-бързо). Това е въпрос на личен вкус и предпочитания, както и вида на орхидеите, но и в зависимост от особенностите на помощението, в което ги отглеждате.

Орхидеи пресаждане - какво да правим след това?

След като орхидеята вече е пресадена, е нужно да я оставите да си почине и възстанови в продължение на две седмици, като й осигурите полусянка, по-висока влажност, не се прекалява с поливането, и без никаква тор.

След този период можете да върнете орхидеята към нормалния начин на отглеждане и да възстановите торенето.

Повече за различните изисквания на орхидеите според вида им можете да научите в раздела ни „Видове орхидеи“.

Повече информация и полезни съвети в блога

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Description
  • Additional information
  • Add to cart
Click outside to hide the comparison bar
Compare
0
0