онлайн магазин за орхидеи

MyOrchidea ви пожелава Честита и успешна 2023 година!

MyOrchidea ви пожелава Светли празници.
Доставки ще се изпълняват от 18.04

Доставки за София от 4,90 лв.
Доставки за страната - Еконт / Спиди

Орхидеи
Пресаждане

Пресаждането е важен момент от живота на една орхидея.

Затова е необходимо да се научим как правилно да го правим!

Кога се пресаждат орхидеите?

Повечето от вас сигурно често се питат, кога е време за пресаждане на орхидеите? Истината е, че трябва да отделите нужното време и да научите няколко основни неща за пресаждането на орхидеи

То наистина може да е една много лесна и забавна част от отглеждането на любимите ви растения, просто научете няколко основни стъпки и се насладете на красотата и цъфтежа им. Препоръчително е това да се прави по време на активния растеж на орхидеите.

◦ Обикновенно е необходимо да се прави пресаждане на растенията на всеки 1 до 3 години. Това зависи от вида на орхидеята и техните характерни изисквания. 

◦ Пресаждане на нова орхидея е хубаво да се направи веднага щом прецъфти, защото никога не можем да сме сигурни, колко дълго е отглеждана в средата, в която сме я получили.

◦ Също така незабавна необходимост от пресаждане се поражда при проблеми с кореновата система при орхидеите. Тогава е необходимо да се прочистят всички излишни и заболели корени, да се третира растението при необходимост и да се засади в нов субстрат.

Важно е да се отбележи, че ако не пресадим растенията си на време, те ще започнат да забавят растежа си, както и ще образуват сравнително по-малко цветове!

борови кори за орхидеи

Каква почва за орхидеи да изберем?

На първо място е важно да запомните, че орхидеите НЕ се засаждат в стандартната почва за цветя. Стандартно се използват борови кори специално за тази цел, но към тях е възможно да се добавят и други субстрати в зависимост от това, какво точно желаем да постигнем.

Както споменахме има много варианти на среди за засаждане на орхидеи между които да избирате. Като започнем от боровата кора, минем през сфагнум мъх и стигнем до кокосови влакна, въглен, керамзит, перлит, пемза и каменна вата. Всички тези съставки в правилна комбинация, могат да бъдат перфектен субстрат за вашите растения.

Кaква саксия да използваме?

Когато пристъпите към пресаждането на орхидеята е важно да прецените и определите каква да е новата саксия, в която ще настаним растението си. В този момент след почистване на корените ще се види дали можем да я наместим с същия размер саксия (ако корените са малко) или пък в саксия с поне 2 сантиметра по-голям диаметър (ако корените са прекалено много). 

Също така е нужно да изберете дали саксията да е платмасова (ако искате да задържа повече влага), или да е глинена (ако искате влажността да се изпарява по-бързо). Това е въпрос на личен вкус и предпочитания, както и от особенностите на помощението, в което ги отглеждате.

Какво да правим след това?

След като орхидеята вече е пресадена, е нужно да я оставите да си почине и възстанови в продължение на две седмици, като й осигурите полусянка, по-висока влажност, не се прекалява с поливането, и без никаква тор.

След този период можете да върнете орхидеята към нормалния начин на отглеждане и да възстановите торенето.

Повече за различните изисквания на орхидеите според вида им можете да научите в раздела ни “Видове орхидеи”.

Вижте в нашия blog

Избрани теми за вас

X

Избери ни!

Не пропускай добрите възможности

Регистрирай се за специални оферти, съвети и предложения.