Грижи след прецъфтяване на орхидеите

Орхидеи
Грижи след прецъфтяване

Орхидеята ми прецъфтя! А сега какво да я правя?

Позициониране

Избери подходящо място
за твоето растение

Поддръжка

Спазвай изискванията за
периодична поддръжка

Поискай съвет

Свързи се с нас при нужда
от специфичен съвет

Прецъфтя! Сега да я изхвърля ли?

НЕ! Молим ви не я изхрърляйте на боклука само защото вече няма цветове. Повечето от хората, които за първи път се сблъскват с орхидея и са нови  в отглеждането им се чудят, какво да правят след като тя прецъфти.
Просто ще трябва да я отглеждате няколко месеца без цветове, да й помогнете да изкара нови листа, нови корени, а след това да ви зарадва отново с прекрасния си цвят. 
Но, ако просто не ви се занимава, моля ви просто не я изхвърляйте на боклука. По-добре подарете орхидеята на някого!
Ето и няколко насоки от нас…
  • При най-често срещания вид орхидея Фаленопсис и неговите подобни, като Доритис и Доритаенопсис, след като цветовете прецъфтят е възможно цялата цветна дръжка (цветонос) да остане зелена. От нея е възможно да тръгнат други разклонения, от които да се развият нови цветове или пък при късметлиите от вас може да са бебета, който наричаме „кейки„. 
Изсъхналите цветоноси се отстраняват, за да могат новите да се развивият
  • Понякога цветоноса започва да изсъхва бързо след прецъфтяване, като може да изсъхне само една част от него или целия. Ако изсъхне частично и остане някаква зелена част, можете да отрежете до най-близкия цветен възел (обикновено той е малко по-удебелен и има малка ципа около него).
  • Ако обаче цветоноса е изсъхнал изцяло, то тогава можете да го изрежете много внимателно възможно най-близо до основата му, като много внимавате да не нараните орхидеята.
Изсъхналите цветоноси се отстраняват, за да могат новите да се развивият

А орхидеите с булби, какво да ги правим?

При орхидеите, които образуват булби, и чиито листа за издължени, например като Онцидиум, Катлея и Цимбидиум, цветоноса може да бъде отрязан напълно след прецъфтяване, тъй като от него няма да расте нищо допълнително. При тях всяка нова булба означава и нов цъфтеж. Внимавайте и се уверете, че изрязвате само цветоноса, без да нараните останалата част от растението.
Старите булби е нужно да останат, защото те са като резервоар за новите растежи и захранват орхидеята с вода и други хранителни вещества. Също така е възможно старите булби да останат без листа след края на цъфтежа, но не се притеснявайте, защото при повечето от тях това е напълно нормално.
Повече за различните изисквания на орхидеите според вида им можете да научите в раздела ни „Видове орхидеи“.

Повече информация и полезни съвети в блога

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Description
  • Additional information
  • Add to cart
Click outside to hide the comparison bar
Compare
0
0