Орхидеи поливане

Орхидеи
Поливане

Да се научим как да поливаме орхидеите е първото нещо, което трябва добре да овладеем, ако искаме да имаме здрави и красиви растения, на които да се радваме дълго.
 

Позициониране

Избери подходящо място
за твоето растение

Поддръжка

Спазвай изискванията за
периодична поддръжка

Поискай съвет

Свързи се с нас при нужда
от специфичен съвет

Орхидеи поливане - изкуство или наука?

Колкото и елементарно да Ви изглежда и звучи, да се научите как правилно да поливате орхидеите си, може да отнеме повече време от това, което сте си представяли в самото начало.

Поливането на орхидеите по-скоро е изкуство, отколкото наука – задача, която става все по-лесна, след като вече опознаете тези невероятно красиви растения.
Важното тук обаче е да не се отказвате!

орхидеи поливане

Орхидеи поливане - какво им харесва?

Често си мислим, че след като орхидеите са тропически растения е необходимо те да са постоянно влажни.

Както се досещате обаче, това не е съвсем вярно. Всъщност при орхидеените растения, отглеждани в домашни условия, обикновено е необходимо да се грижите за тях, като се стараете да имитирате естествената им среда.

Там се поддържа висока влажност, както и отличен дренаж, който не позволява на корените да подгизнат във вода, а напротив, подпомага по-бързото им отцеждане от излишната влага.

Орхидеи поливане - колко често и как да го правим?

През лятото орхидеите се поливат добре веднъж на 5-7 дни, а през зимата в зависимост от температурата в помещенията, в който се отглеждат на всеки 7-14 дни.

Важно е преди всяко поливане да проверявате субстрата дали е хубаво изсъхнал и дали корените наистина имат нужда от вода. Ако се колебаете дали е за поливане, има един трик, който можете да използвате. Поставете върха на заточен молив в почвата, и ако е влажнен той ще потъмнее или пък просто бръкнете с пръст в почвата и усетете дали е влажна или не. И все пак ако не сте сигурни дали е достатъчно сухо изчакайте още един ден.

Орхидеи поливане – когато:

  • корените станат светло зелени до сребристи;
  • почвената смес изсъхне по-рано от периода за поливане;
Сухите корени се разпознават по сивкавият им цвят
орхидеи поливане

НЕ поливаме, ако според графика е време за това, но почвената смес е все още влажна и корените са зелени на цвят. Следим и поливаме при признаците, които ни дават сигнал, че вече има нужда от това.

Поливането може да става чрез накисване на орхидеята във вода за около 30-40 минути, или чрез проточно поливане. И при двата варианта е важно след това да оставим излишната вода да се изцеди.

Хубаво е преди да прибегнете към поливане на орхидеите си, предварително да се запознаете с изискванията на конкретния вид. Всеки от тях може да има различни нужди, които ако не бъдат спазвани орхидеята може да страда или умре. 

Орхидеи поливане. Повече за различните изисквания на видовете орхидеи можете да научите в раздела ни „Видове орхидеи“.

Повече информация и полезни съвети в блога

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Description
  • Additional information
  • Add to cart
Click outside to hide the comparison bar
Compare
0
0