Почва и субстрати за орхидеи

Почва и субстрати
за орхидеи

Пресаждането е важен момент от живота на една орхидея.
Затова е необходимо да се научим как правилно да го правим.

Позициониране

Избери подходящо място
за твоето растение

Поддръжка

Спазвай изискванията за
периодична поддръжка

Поискай съвет

Свързи се с нас при нужда
от специфичен съвет

Почва и субстрати за орхидеи - важно ли е в какво ще ги засадите?

Краткият отговор на този въпрос е – „ДА“! Но нека да видим защо е така. 

Градинарите, който сега започват да отглеждат орхидеи много скоро започват да осъзнават, че те всъщност НЕ растат в обикновената саксийна почва. Тя е много гъста, не се оттича добре, поради което няма и добра въздухопропускливост към и около корените.

Самите орхидеи в естествените си местообитания растат по дървета, клони, скали прикрепвайки се с корените си към тях. Така те нямат нужда от почва, в която да се развиват. Но в домовете ни те се нуждаят все пак от място, където да ги закрепим и затова използваме материали, който да са максимално близки до тези, в който биха растяли в природата.

борови кори за орхидеи
Почва и субстрати за орхидеи
Почва и субстрати за орхидеи

Почва и субстрати за орхидеи - каква да изберем?

На първо място е важно да запомните, че орхидеите НЕ се засаждат в стандартната почва за цветя. Използват се борови кори специално за тази цел, но към тях е възможно да се добавят и други субстрати в зависимост от това, какво точно желаем да постигнем.

Както споменахме има много варианти на среди за засаждане на орхидеи между които да избирате. Като започнем от боровата кора, минем през сфагнум мъх и стигнем до кокосови влакна, въглен, керамзит, перлит, вермикулит, пемза и каменна вата. Всички тези съставки в правилна комбинация, могат да бъдат перфектен субстрат за вашите растения.

Почва и субстрати за орхидеи - да научим повече за тях!

Борова кора

Кората е сред най-разпространените материали за субстрат за орхидеи, особено в субстратите, които се продават в цветарските магазини и разсадници.

Субстрата от борови кори е предпочитан и заради естествения си вид, както и приятния аромат. И все пак орхидеите, които растат в среда с кора, може да се нуждаят от пресаждане веднъж годишно, защото кората ще подкисели почвената смес, когато започне да се разгражда.

Сфагнум мъх

Без да съдържа в себеси плевели и патогени, сфагнум мъхът поддържа постоянно влажна средата около корените на вашата орхидея. Той отдава постепенно влагата и не позволява корените да загниват, поради което е много популярен, като избор за засаждане на орхидеите, но и други тропически растения. Често се продава в пресовани кубове.

Кокосови влакна и торф

Може да използвате кокосовото влакно самостоятелно или като част от персонализиран микс за орхидеи. Дългите влакна абсорбират влагата, но също така позволяват на водата да се оттича бързо, така че корените на орхидеите да са във влажни, но не и мокри условия за отглеждане. 

 

Кокосовият чипс се предлага в различни размери, за да отговаря на вашите нужди, независимо дали е като самостоятелна среда за отглеждане или като добавка към сместа за саксии. Чипсът се разгражда бавно, като осигурява максимална циркулация на въздуха около корените на орхидеята.

Повече за различните изисквания на орхидеите според вида им можете да научите в раздела ни „Видове орхидеи“.

Почва и субстрати за орхидеи

 

Керамзит

За разлика от обикновените камъни, тези керамични камъчета керамзит са порести, леки и не са нито киселинни, нито алкални, т.е. те са с неутрално pH. Можете да ги използвате самостоятелно, да ги смесите с други среди за отглеждане на орхидеи или дори да ги използвате като мулч върху орхидеите си, за да придадете на саксиите еднакъв и стилен вид.

Перлит

Перлитът, всъщност е крайният резултат от изложено на висока температура вулканично стъкло. Въпреки, че перлитът не допринася с никакви хранителни вещества за развитието на орхидеите, веществото има отлични свойства за задържане на вода и аерация на почвата. 

Пемза

Пемзата – тази вулканична скала е лека неорганична среда за отглеждане на вашите орхидеи. Скалата е силно пореста и задържа до 50 процента от теглото си във вода. Освен това пемзата е доста лек материал и няма да тежи на растението ви.

Каменна вата

Каменната вата представлява памукообразни влакна от креда и базалт. Голямото й предимство е, че никога няма да се разпадне в сместа за саксии за орхидеи. Ще трябва обаче да балансирате алкалността на кубчетата каменна вата с органична съставка, като кора или торфен мъх.

Вермикулит

Този светлокафяв минерал има добри свойства за задържане на вода и хранителни вещества. Вермикулитът помага и за аерирането на почвената смес в саксиите. Комбинира се добре със сфагнум мъх, като така се създава лек, влагозадържащ микс за орхидеи.

Повече информация и полезни съвети в блога

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Description
  • Additional information
  • Add to cart
Click outside to hide the comparison bar
Compare