Орхидеи

Орхидеята – красотa, любов, чар

орхидеята

Орхидеята отдавна е символ на красота и любов, и за мнозина е царицата на цветята. 

Цъфти в почти всички цветови комбинации. Има повече от 750 рода на орхидеите и повече от 30 000 хибрида. Всеки вид орхидея изисква различни условия на отглеждане, така че бъдете внимателни, когато избирате орхидея, защото е важно тя да отговаря на условията, които можете да предложите във вашия дом.

Поставете орхидеята на светло място, но не на пряка слънчева светлина. Цветът на листата й ще ви покаже дали мястото е подходящо. Здравото растение има светлозелени листа, така че ако листата започнат да падат или станат тъмнозелени или жълти, сменете мястото. Papiopedilum, Phalaenopsis и Oncidium са подходящи за отглеждане на северен или източен прозорец. Други като Cattleya, Dendrobium и Vanda трябва да бъдат поставени на по-топло и светло място. От май до септември листата могат да „изгорят“, така че ще трябва да ги преместите малко по-далеч от прозореца.

Най-добрата температура за орхидеята е от 18 ° C до 30 ° C. Студеният въздух може да доведе до падане или пожълтяване на листата. Влажният въздух също е много подходящ.

Винаги поливайте сутрин, за да избегнете кондензация, която може да причини гниене. Поливайте ги по-рядко през зимата по-често през лятото. Ако е засадена в глинен съд, ще трябва да я поливате по-често. Най-добре е да използвате дъждовна или застояла вода със стайна температура, тъй като хлорираната вода не е подходяща, а твърде студената или горещата вода може да я увреди.

Пресаждайте след цъфтежа, обикновено през пролетта, на всеки 2-3 години. По-подходяща е малка саксия и почва, която е смес от мъх, борова кора, въглен и други. Ако я засадите в голяма саксия, това може да забави растежа, защото коренът ще започне да се развива повече.

След цъфтежа има период на покой, който продължава, в зависимост от вида, от няколко седмици до няколко месеца и през това време трябва да ги поливате много малко. През този период има видове, които ще загубят листата си и трябва да започнете да ги поливате само когато започнат да се появят нови листа.

Все още не сте член на My Orchidea?

Направете първата стъпка и се доближете до дълбоките недра на знанията...

Искаш ли да си наш член?

Натисни долу и се впусни в преживяването.
ЗАВЕДИ МЕ СЕГА!

Харесах ли ти? Сподели ме!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on email

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Description
  • Additional information
  • Add to cart
Click outside to hide the comparison bar
Compare
0
0