Орхидеи

Орхидеята – красотa, любов, чар

орхидеята

Орхидеята отдавна е символ на красота и любов, и за мнозина е царицата на цветята. 

Цъфти в почти всички цветови комбинации. Има повече от 750 рода на орхидеите и повече от 30 000 хибрида. Всеки вид орхидея изисква различни условия на отглеждане, така че бъдете внимателни, когато избирате орхидея, защото е важно тя да отговаря на условията, които можете да предложите във вашия дом.

Поставете орхидеята на светло място, но не на пряка слънчева светлина. Цветът на листата й ще ви покаже дали мястото е подходящо. Здравото растение има светлозелени листа, така че ако листата започнат да падат или станат тъмнозелени или жълти, сменете мястото. Papiopedilum, Phalaenopsis и Oncidium са подходящи за отглеждане на северен или източен прозорец. Други като Cattleya, Dendrobium и Vanda трябва да бъдат поставени на по-топло и светло място. От май до септември листата могат да „изгорят“, така че ще трябва да ги преместите малко по-далеч от прозореца.

Най-добрата температура за орхидеята е от 18 ° C до 30 ° C. Студеният въздух може да доведе до падане или пожълтяване на листата. Влажният въздух също е много подходящ.

Винаги поливайте сутрин, за да избегнете кондензация, която може да причини гниене. Поливайте ги по-рядко през зимата по-често през лятото. Ако е засадена в глинен съд, ще трябва да я поливате по-често. Най-добре е да използвате дъждовна или застояла вода със стайна температура, тъй като хлорираната вода не е подходяща, а твърде студената или горещата вода може да я увреди.

Пресаждайте след цъфтежа, обикновено през пролетта, на всеки 2-3 години. По-подходяща е малка саксия и почва, която е смес от мъх, борова кора, въглен и други. Ако я засадите в голяма саксия, това може да забави растежа, защото коренът ще започне да се развива повече.

След цъфтежа има период на покой, който продължава, в зависимост от вида, от няколко седмици до няколко месеца и през това време трябва да ги поливате много малко. През този период има видове, които ще загубят листата си и трябва да започнете да ги поливате само когато започнат да се появят нови листа.

Все още не сте член на My Orchidea?

Направете първата стъпка и се доближете до дълбоките недра на знанията...

Искаш ли да си наш член?

Натисни долу и се впусни в преживяването.
ЗАВЕДИ МЕ СЕГА!

Харесах ли ти? Сподели ме!

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Description
  • Additional information
  • Add to cart
Click outside to hide the comparison bar
Compare