Zygopetalum

[vc_row][vc_column][vc_column_text][is_not_paid]Рода на орхидеята Zygopetalum е много малък и съдържа едва 15 признати вида. Въпреки, че броя им е малък има много голямо изобилие от хибриди.
Растенията от този род могад да бъдат симподиални и полуземни по растеж, въпреки, че има и хибридни сортове, които могат да бъдат и епифитни.
Зигопеталумите са много ароматни орхидеи, като аромата може да изпълни въздуха в цялата стая. Тези орхидеи имат красиво изглеждащи цветове, все едно са изработени от восък. Техните цветове обикновено са зеленикаво кафяви на райета или петна, с широка кадифена бяла устна оцветена в лилаво, индиго, кестеняво или цвят фуксия. Листата им са дълги и лъскави като на височина могат да достигнат близо 40 – 60 см., а цветоносите им обикновено нарастват дори по-високо от листата.

Зигопеталумите са много специфични по отношение на изискванията им за вида грижи, от които се нуждаят.

[is_paid]За да научите повече за орхидеите Zygopetalum, станете член на MyOrchidea“]

[is_paid]Ботаническо наименование:  Zygopetalum (zy-go-PET-a-lum)

Семейство: Orchidaceae
Подсемейство: Epidendroideae
Племе:
 Maxillarieae
Subtribe: Zygopetalinae

Произход / разпространение: Тропическа Централна и Южна Америка – Бразилия, Парагвай, Аржентина, Перу и Боливия

Рода на орхидеята Zygopetalum е много малък и съдържа едва 15 признати вида. Въпреки, че броя им е малък има много голямо изобилие от хибриди. Този род произлиза от студените дъждовни гори и планински райони на страни от Централна и Южна Америка като Парагвай, Аржентина, Перу, Боливия и Бразилия, където са разпространени най-много.

Името на рода Zygopetalum буквално се превежда като „вдлъбнато венчелистче“ от гръцките думи zygon (иго) и petalon (венчелистче).

Растенията от този род могад да бъдат симподиални и полуземни по растеж, въпреки, че има и хибридни сортове, които могат да бъдат и епифитни.

Зигопеталумите са много ароматни орхидеи, като аромата може да изпълни въздуха в цялата стая. Тези орхидеи имат красиво изглеждащи цветове, все едно са изработени от восък. Техните цветове обикновено са зеленикаво кафяви на райета или петна, с широка кадифена бяла устна оцветена в лилаво, индиго, кестеняво или цвят фуксия. Листата им са дълги и лъскави като на височина могат да достигнат близо 40 – 60 см., а цветоносите им обикновено нарастват дори по-високо от листата.

Зигопеталумите са много специфични по отношение на изискванията им за вида грижи, от които се нуждаят. Ако все пак имате малко опит в отглеждането на орхидеи, може да решите, и да се престрашите да си отгледате една красива орхидея Зигопеталум.

Изисквания към водата

Честотата на поливане може да се определи от няколко различни фактора. Много е важно да не позволявате на Зигопеталума да изсъхва напълно между поливанията.  Докато тази орхидея е в активен растеж, през топлите месеци е необходимо да се полива по-често (приблизително веднъж седмично) и по-рядко през по-хладните месеци, когато орхидеята вече не е в активен растеж.

 

 

Изисквания към светлината

Зигопеталумите се нуждаят от ярка, но индиректна интензивност на светлината, за да се развиват добре. Ако орхидеята получава оптималното количество светлина, листата ще имат жълтеникаво-зелен цвят, а твърде малко светлина це накара листата да станат много тъмно зелени на цвят и растението може да не иска да цъфти. Най-подходящото място за отглеждането на тези орхидеи е сенчест южен прозорец, но и на източен също може да е добре стига да не е изложена на пряка слънчева светлина.

Температурни изисквания

Орхидеите Зигопеталум изискват ниски до средни температури за отглеждане. Идеалните дневни температури са между 21,1° C до 26, 6° C, а нощните температури са между 10° C до 15,6° C. Не се препоръчва отглеждането им на открито, ако живеете в район, в който има високи нощни температури. Орхидеите Зигопеталум могат да оцелеят при температури до 29,4° C, но ще се нуждаят от по-често поливане, за да не изсъхнат напълно. Продължителното излагане, както на високи така и на ниски температури извън идеалните граници за отглеждането им може да причини болести и увреждане на цъфтежа.

Изисквания за влажност

Зигопеталумите изискват нива на влажност между 40-60%. Колкото по-висока е температурата, толкова по-висока трябва да бъде влажността. Ако трябва да увеличите нивото на влажност в мястото където отглеждате орхидеите, то можете да го направите по няколко начина – като поставита тава за влажност, овлажнител на въздух, или да поставите саксията върху тава пълна с камъчета, но корените не трябва да са поставени директно във водата. Нека не забравяме, че ако нивото на влажност е по-високо, е много важно да се убедим, че осигуряваме и поддържаме добро и правилно движение на въздуха в помещението, за да се предотврати развитието на болести. Ако се появят черни петна по листата на Зигопеталума, това е индикация, че е необходимо да увеличите движението на въздуха, като това лесно може да се постигне с вентилатор поставен близо до орхидеята.

Изисквания за торене

Орхидеите Зигопеталум трябва да се наторяват при всяко поливане с торен разтвор разреден на половина от указанията на опаковката, когато орхидеята е в активен растеж. Когато активния растеж приключи, торенето е достатъчно да се извършва един път месечно. Не забравяите да торите орхидеята само когато почената смес е влажна, а не напълно суха. Никога не торете суха орхидея, защото това може да причини големи щети на корените. Ако забележите, че върховете на вашия Зигопеталум стават черни, това е индикация, че има твърде много натрупване на тор. Важно е поне веднъж месечно да поливате проточно за да може да се измият натрупаните в почвената смес и корените соли.

Изисквания за засаждане

Зигопеталумите трябва да се пресаждат поне веднъж на 2-3 години. Това е необходимо и когато почвената смес не се отцежда правилно, или пък когато орхидеята започне много да надраства саксията си. Най-добрата смес за тях е смес от кора, кокосов чипс и перлит. Преди да пресадите орхидеята е необходимо да отстраните всички повредени и гниещи корени със стерилни инструменти. Въпреки, че техните корени са дебели е нужно да се внимава, защото са крехки и лесно се чупят. Орхидеите Зигопеталум може също да бъдат и раделяни, ако има поне три псевдобулби, които да разделите от останалите. След това можете да ги поставите в саксии с нова почвена смес.

[/is_paid][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery type=“image_grid“ images=“3366,3368,3370,3371,3373″][/vc_column][/vc_row]

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Description
  • Additional information
  • Add to cart
Click outside to hide the comparison bar
Compare
0
0