Phalaenopsis

[vc_row][vc_column][vc_column_text][is_not_paid]Често хората ги наричат накратко просто “Phals”. Самите растения са изключително привлекателни, със сочни листа, а някои от тях дори разнасят и сладък аромат. Съцветията варират от къси с малко цветове, до много разклонени цветни стебла с многобройни цветчета по тях. Има дребноцветни видове, които наричаме мултифлора, които са с много малки цветя, както и стандартни видове.

Също така има и Phalaenopsis с много едри цветове, които наричаме грандифлора, като техните цветя достигат до размери от 10-12 см., но може и повече. Срещат се в бяло, жълто, розово и лилаво, а също така има и видове с необичайно оформени и маркирани цветове. Обикновено цъвтежа им е дълготраен от 3 до 6 месеца, като е възможно да издържат и повече. Това прави Phals най-популярното саксиино растение сред орхидеите. Фаленопсисите се прадлагат целогодишно от цветари и градински центрове.

Орхидеята Фаленопсис произхожда от Югоизточна Азия, Филипините и Австралия, като в дивата природа обикновено расте на дървета, без да черпи хранителни вещества от тях. В допълнение тази орхидея расте и в силно аерирана почва като хумус, както и върху скали и пукнатини, които са близо до реки и потоци.

[is_paid]За да научите повече за орхидеите Phalaenopsis, станете член на MyOrchidea“]

[is_paid]Ботаническо наименование: Phalaenopsis (fayl-eh-NOP-siss)

Общо име: орхидея пеперуда

Съкращение : Phal

Семейство : Orchidaceae

Подсемейство: Epidendroideae

Племе: Vandeae

Подплеме: Aeridinae Sarcantheae

Цъфтящ сезон: Целогодишно

Тип според поведението на отглеждане: Моноподиално, което означава едностеблено растение, растящо в една посока

Тип според местообитанието: Някои Фаленопсиси са епифити  (растат върху друго растение или дървесни кори), докато някои могат да бъдат литофити (закрепват се върху скални повърхности и пукнатини).

 

Phalaenopsis е един от многото родове от семейство Orchidaceae и е индентифициран за първи път през 1825г., от холандския ботаник д-р Карл Лудвиг Блум. Той е работил в Кралските ботанически градини в Buitenzorg (сега наричан Bogor) на остров Ява. Според историята по време на едно от неговите пътувания, той е видял група от пеперуди стоящи почти неподвижно на едно плаващо дърво. В крайна сметка това се оказали орхидеи, който по-късно той нарекъл Phalaenopsis amabilis. “Amabilis” означава „оачрователен“, а самото наименование на рода „Phalaenopsis” означава „като молец“, което е получено от гръцката дума „Phalaina” (молец) и “opsis” (наподобяващо). Често хората ги наричат накратко просто “Phals”.

Самите растения са изключително привлекателни, със сочни листа, а някои от тях дори разнасят и сладък аромат. Съцветията варират от къси с малко цветове, до много разклонени цветни стебла с многобройни цветчета по тях. Има дребноцветни видове, които наричаме мултифлора, които са с много малки цветя, както и стандартни видове. Също така има и Phalaenopsis с много едри цветове, които наричаме грандифлора, като техните цветя достигат до размери от 10-12 см., но може и повече. Срещат се в бяло, жълто, розово и лилаво, а също така има и видове с необичайно оформени и маркирани цветове. Обикновено цъвтежа им е дълготраен  от 3 до 6 месеца, като е възможно да издържат и повече. Това прави Phals най-популярното саксиино растение сред орхидеите. Фаленопсисите се прадлагат целогодишно от цветари и градински центрове.

Орхидеята Фаленопсис произхожда от Югоизточна Азия, Филипините и Австралия, като в дивата природа обикновено расте на дървета, без да черпи хранителни вещества от тях. В допълнение тази орхидея расте и в силно аерирана почва като хумус, както и върху скали и пукнатини, които са близо до реки и потоци.

Първото растение изпратено за отглеждане в Европа от Манила е било от колекционера Хю Къминг през 1837г. От тогава са създадени безброй видове и хибриди, чрез екпертизата на много различни ботаници и експерти.

Какава е разликата между видовете и хибридите? Видовете се срещат в дивата природа или в естсетвеното им местобитание. Орхидеите хибриди са произлезли в резултат на опрашване между два различни вида орхидеи, в резултат, на което се получава съвсем нов вид орхидея. Някой хибридни орхидеи Фаленопсис обаче, могат да бъдат намерени и в природата. Тези хибриди се идентифицират с булвата „х“ пред името им.

В рода има 63 вида, 7 естествени хибрида и множество признати сортови форми. Поради това, че Фаленопсис са сред най-популярните култивирани орхидеи, от тях са направени хиляди хибридни форми през годините. Разделят се на пет подрода:

 1. Proboscidioides,които включват Phal. lowii; 
 2. Aphylla,които включват Phal. hainanensisstobartianaи braceana; 3. Parishianae, включващ Phal. appendiculatagibbosa и parishii;
 3. Polychilosвключващ много видове използвани в съвремените хибриди катоPhal. mannii, fuscata, amboinensis, bellina, violacea, fasciata, gigantea, hieroglyphica и cornu-cervi; и
 4. Phalaenopsis, който включва някои от най-популярните и добре познати ни видове катоPhal. amabilis, aphrodite, equestris, schilleriana и stuartiana.

Важно е обаче да се отбележи, че тези подродове могат да се срещат на различни местообитания и затова не винаги температурните им изисквания за отглеждане са еднакви. Например подрод Polychilos и Phalaenopsis идват от топли и влажни местообитания, а тези в подрод Aphyllae и Parishianea са от по-високи височини и и съответно по-ниски температури, следователно те не трябва да се отглеждат заедно с другите видове или с обикновените хибриди, тъй като техните изисквания са изключително различни.

 

Изисквания за поливане

Корените на Фаленопсиса е необходимо да растат във влажни условия, така че е много важно те никога да не се оставят да изсъхнат. Също така обаче е важно да се уверите, че корените не са постоянно във вода, защото това може да доведе до загниването им. Честотата на поливане може да се определи по няколко различни признака. Единият от тях е сезона. Докато орхидеята е в своя активен растеж през топлите месец от годината е необходимо да се полива по-често (на всеки 5-7 дни), а през по-хладните месеци по-рядко (на всеки 7-14 дни). Хубаво е да ги поливаме сутрин с хладка вода или на стайна температура. Това ще даде достатъчно време на орхидеята да изсъхне преди да настъпи по-ниската нощна температура. Не забравяйте, че е много важно да не оставяте корените на Фаленопсиса да изсъхнат напълно!

Изисквания за светлина

Phals се нуждаят от ниска интензивност на светлината, за да се развиват добре. Ако вашата орхидея Фаленопсис получава прекалено много светлина, листата й ще станат жълто-зелени на цвят и също така виха могли да развият червен оттенък по краищата на листата, а пък ако получават твърде малко светлина това ще накара листата да станат много тъмно зелени. Най-доброто и подходящо място за отглеждане на орхидея Phalaenopsis на закрито е на перваза на източен прозорец, както и на сенчест южен прозорец. Изключително важно е да не излагате вашата орхидея на пряка слънчева светлина, защото това може да причини сериозни слънчеви изгаряния на растението.
Накратко светлината трябва да е ярка, но не пряка между 1000 – 1200 лумена.

Температурни изисквания

За орхидеите Фаленопсис идеалните дневни температури за отглеждане са между 21,1 ° C  до 26,6 ° C, а нощните температури трябва да са около 18,3 ° C. Phals са в състояние да издържат и температури между 29,4 ° C  и 35 ° C, въпреки че тогава ще се нуждаят от по-чести поливания, за да им се предотврати пълното им изсъхване. За да се подпомогне растежа на цветоносите, температурата трябва да се понижи до около 12,8 ° C за няколко седмици през есента. Ако на орхидеята Фаленопсис й е много топло или много студено, то това може да повреди цветовете и да предизвика опадане на пъпките. Мисля, че последното не искате да се случи преди цветните пъпки да се отворят и да им се насладите месеци наред. Затова внимавайте.

Изисквания за влажност

Фаленопсиса е щастлив при нива на влажност най-малко 50% или по-високи. Нивото на влажност може лесно да се увеличи на мястото на отглеждане с тава за влажност. Можете лесно да си направите такава като поставите орхидеята върху тава пълна с вода и камъчета. Не забравяйте, че е важно самите корени на растението да не са поставени директно във водата. От особено значение е, когато успявате да поддържате високи нива на влажност също така да успявате и да поддържате правилното движение на въздуха в помещението, за да предотвратите развитието на болести. Използването на вентилатор в помещението може да ви помогне да подобрите циркулацията на въздушния поток.

Изисквания за торене

Орхидея Phalaenopsis трябва да се тори редовно (обикновенно поне вендъж месечно). Можете да торите и при всяко поливане като се тори с балансиран тор на половината дозировка спрямо посочената на етикета. Така 3 седмици торите, 1 пропускате. Не забравяйте да торите само когато почвената смес в саксията е влажна. Никога не торете когато сместа в саксията е напълно суха, защото това може да причини големи щети на корените. Веднъж месечно е важно да поливате проточно, за да може да измиетеизлишно натрупаните соли, за да не навредят на корените и листата на орхидеята.

Изисквания за пресаждане

Тези орхидеи е необходимо да се ресаждат поне веднъж на една до три години, когато саксията е изпълнена с корени или започне да остава много влажна и водата не се оттича правилно. Хубаво е пресаждането да стане в момент, когато цветовете на орхидеята вече са прецъфтяли. Преди да прибегнете към пресаждане на вашата орхидея е необходимо да изрежете всички повредени и гниещи корени задължително със стерилен инсрумент за рязане. За предпочитане е да използвате обикновени пластмасови саксии за пресаждането на Фаленопсиса, тъй като те могат да задържат влагата по-дълго от глинените.

[/is_paid][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery type=“image_grid“ images=“3363,3364,3365,3367,3369,3372,3374,3375,3376,3378,3379,3380,3382,3383,3384,3385,3386,3387,3388,3389,3390,3391,3392,3393,3394,3395,3397,3398,3399,3400,3401,3402,3403,3404,3405,3406,3407,3408,3409,3410,3411,3412,3413,3414″][/vc_column][/vc_row]

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Description
 • Additional information
 • Add to cart
Click outside to hide the comparison bar
Compare