Paphiopedilum

[vc_row][vc_column][vc_column_text][is_not_paid]Родното място на орхидея Пафиопедилум е в дълбоките джунгли на Югоизточна Азия, Индия, части от Китай, Индонезия, Папуа Нова Гвинея и близките им острови Соломон и Бисмарк.
Повечето от тях са сухоземни орхидеи, което означава, че растат в почвата, но има някои, които са епифити и литофити. Освен това са със симподиален растеж (с хоризонтално растящо стебло) и нямат псевдобулби. От центъра на пълзящите им стъбла се появяват листа около шест или повече на брой с дължина около 30 сантиметра и относително къси цветоноси, в края на който са позиционирани цветята.

Тези орхидеи има завладяващ набор от цветове и форми, а с тяхната лекота на отглеждане привличат много почитатели през годините. Може да се каже, че са едни от най-лесните за отглеждане орхидеи като стайни растения, и се сравняват с грижи подобни на африканските теменужки.

 

Основният сезон на жъфтеж започва от средата на есента, но се наблюдават вариации. Цветята им изглеждат восъчни, като е възможно да са на райета, петна или изчистени цветове. Могат да се намерят в почти всички цветова, като изключим син и червен.

[is_paid]За да научите повече за орхидеите Paphiopedilum, станете член на MyOrchidea“]

[is_paid]Ботаническо наименование: Paphiopedilum (paff-ee-oh-PED-ih-lum)

Имена: Дамска пантофка, дамски чехъл, Венерина пантофка

Семейство: Orchidaceae

Подсемейство: Cypripedioideae

Родове:  Cypripedium, Mexipedium, Paphiopedilum, Phragmipedium, и Selenipedium

Отличителна характеристика: Устна с форма на чехъл, която прилича на торбичка

Родина: Южен Китай, Югоизточна Азия, Индия и Тихоокеанските острови.

 

Родът на Пафиопедилума (или на кратко „Paphs”) е отбелязан за първи път през 1886г. От Ернст Пфицър, който отделя над 60 известни вида Paphiopedilum от Cypripedium. Тогава този род е разделен на няколко подрода като: Cochlopetalum, Polyantha, Parvisepalum, Brachypetalum и Sigmatopetalum.

Кралската ботаническа градина Kew Science пък твърди, че най-ранния съществуващ запис на орхидеята „дамска пантофка“ е от 1541г., на илюстрация от Конрад Геснер.

 

Paphiopedilum е член на подсемейство Cypripedioideae, заедно с родовете Phragmipedium, Maxipedium, Cypripedium и Selenipedium. Обикновено всички те се наричат орхидея „дамска пантофка“ или „Венерина пантофка“, прозвище идващо от екзотичните форми на цветята на тези орхидеи. Цвета е с форма на торбичка приличаща на дамска пантофка или чехъл. Интересното, е че тя функцинира като капан за насекоми, като целта е те да бъдат използвани за опрашване на растението, чрез разнасянето на прашец.

Самото й име обаче произлиза от гръцкия град Paphos (град с храм посветен на Венера), и думата „pedilon“, която означавана „сандал“.

 

Родното място на тази орхидея е дълбоките джунгли на Югоизточна Азия, Индия, части от Китай, Индонезия, Папуа Нова Гвинея и близките им острови Соломон и Бисмарк.

Повечето от тях са сухоземни орхидеи, което означава, че растат в почвата, но има някои, които са епифити и литофити. Освен това са със симподиален растеж (с хоризонтално растящо стебло) и нямат псевдобулби. От центъра на пълзящите им стъбла се появяват листа около шест или повече на брой с дължина около 30 сантиметра и относително къси цветоноси, в края на който са позиционирани цветята.

Тези орхидеи има завладяващ набор от цветове и форми, а с тяхната лекота на отглеждане привличат много почитатели през годините. Може да се каже, че са едни от най-лесните за отглеждане орхидеи като стайни растения, и се сравняват с грижи подобни на африканските теменужки. Основният сезон на жъфтеж започва от средата на есента, но се наблюдават вариации. Цветята им изглеждат восъчни, като е възможно да са на райета, петна или изчистени цветове. Могат да се намерят в почти всички цветова, като изключим син и червен.

 

Paphs Могат да се разделят на две основни групи:

 • Paphiopedilum с ярко зелен цвят на листата, които произвеждат по едно цвете на всеки цветонос.
 • Paphiopedilum с петнисти и пъстри листа, от които можем да намерим сортове, които имат само по един цвят на цветонос и такива, които могат да образуват по няколко цветя на един цветонос.

 

Важно е да се вземе предвид и типа им според начина на отглеждане, като можем да ги разделим на три типа Paphiopedilum:

 • Растения растящи в планините и предпочитащи по-хладен и влажен климат.
 • Растения растящи в горите и предпочитащи топъл климат и полусенчести места.
 • Растения предпочитащи топли температури, но в същото време и да са добре осветени.

 

Изисквания за поливане

Както може би сте забелязали до този момент орхидеите Пафиопедилум са доста различни от останалите, поради това, че малка част от тях са епифити и нямат псевдобулби. Заради тези различия е нужно да напаснем модела на поливането им, като те трябва да се поливат редовно, като се внимава да не се прекалява с водата и тя да не застоява в саксиите. Липсата на псевдобулби, които да складират вода и запаси е факторът, който трябва да запомним и да нагласим поливанията си така, че почвената смес да не изсъхва прекалено много между поливанията, но и да не е влажна.

Много подходящо е да се полива сутрин, с хладка вода.

Това, колко често ще трябва да се полива ще зависи от размера и вида на саксията, температурата на околната среда и сезона. Препоръчва се поливане веднъж или два пъти седмично през зимните месеци и по-често през летните и по-горещи месеци.

Ако не искате да поливате в даден ден, но почвата на растението е на ръба да изсъхне прекалено много можете да пулверизирате с вода листата и корените, като това е хубаво отново да става сутрин, за да има възможност през деня водата да се поеме от листата и корените и те да не остават влажни през нощта.

 

Изисквания за влажност

Влажността, която изискват Пафиопедилумите варира между 40% и 50%. В повечето случаи това е една идеална влажност, която лесно се поддържа в домовете ни. Все пак ако вашия дом е с по-ниска влажност ще трябва да прибегнете към мерки за да я повишите. Това разбира се, както и при другите орхидеи може да се постигне чрез поставяне на тави за влажност или овлажнител на въздуха. В случай, че влажността е по-висока от необходимото, трябва да се опитате да я намалите, като може да изпозлвате влагоабсорбатор, тъй като излишната влага може да доведе до появата на болести и гниене, причини, които да нанесат щети на растението, който да доведат до загубата му.

Важно условие, е колкото по-висока е влажността на околната среда, толкова по-голямо движение на въздуха трябва да осигурим, за да се предотвратят болестите.

 

Изисквания за светлина

По-голямата част от Paphs, се развиват много добре в условия на слаба светлина. Ако са изложени на прекалено ярка слънчвева светлина могат да изгорят от слънцето, затова е важно да си спомним за тях, че в нормалните си местообитания в природата те обикновено са защитени от слънцето под дървесните корони.

Да се избягват первазите и прозорците на север. Най-подходящо е източното, но сенчесто изложение, или западен прозорец, като е хубаво растението да е отдалечено от прозореца. Ако листата започнат да покафеняват, това е знак, че растението се нуждае от повече сянка.

 

Изисквания за температура

Можем да разграничим температурните нужди след като знаем какъв точно тип в нашата орхидея Пафиопедилум. Както вече знаем тези орхидеи се делят на няколко различни групи съответно с различни нужди. Като цяло по-лесния начин да ги разделим е като първо погледнем листата, и ако те са нормални зелени листа значи растенията са от по-хладната зона, но ако са с петнисти листа са от почитателите на по-топлата зона. Другия начин да ги различим е чрез цъфтежа.

Ще се постараем да ви ги опишем по следния начин:

 • Пафиопедилум с ярко зелени листа и изкарващи по едно цвете на цветонос – те са от планинските райони и обичат по-студен климат. През зимата изискват дневни температури между 10°C и 15°C, а през нощта между 7°C и 10°C. През лятото дневните температури между 15°C и 18°C, а през нощта между 8°C и 15°C.
 • Пафиопедилум с петнисти листа и изкарващи само по едно цвете на цветонос – нуждаят се от по-високи температури. През зимата изискват дневни температури между 18°C и 20°C, а през нощта между 12°C и 15°C. През лятото дневни температури между 18°C и 25°C и нощни температури в диапазона между 15°C и 18°C.
 • Пафиопедилум с петнисти листа изкарващи по няколко цветя на един цветонос – те са още по-топлолюбиви. Те изискват стабилни темературни граници през цялата година, като през деня трябва да са между 20°C и 25°C, а през нощта от 18°C до 20°C.

Напомняме отново, че колкото по-висока е температурата, съответно тя ще изисква и по-висока влажност на въздуха, а тя от своя страна по-добра циркулация на въздуха в помещението.

 

Изисквания за торене

Торенето трябва да започне когато орхидеята Пафиопедилум започне фазата си на активен растеж, и тогава то трябва да се извършва редовно (веднъж седмично). Най-добре е торовете да се разтварят във водата за поливане, тъй като ако се тори директно върху сухи корени, те ще изгорят от него. Подходящи са балансираните торове 20-20-20, но при тях също много добре работи формулата 30-10-10, тъй като при разпада на кората от почвената смес има загуба на азот, то така тя ще се компенсира с по-високото му количество при наторяването.

Ако торите всяка седмица е препоръчително наторяването да се извършва в пропорции на половина според указаните на етикета на производителя дози.

Важно е да не забравяте, че поне веднъж месечно трябва да пропускате торенето и да поливате с чиста вода, за да може натрупалите се соли в почвата и корените да се отстранят, защото в противен случай е възможно да причинят щети на растението.

 

Изисквания за почва

За да имате едни здрави и силни орхидеи Paphiopedilum, те трябва да могат да получават от почвения субстрат необходимите им хранителни вещества. Въпреки, че много от тях не са епифити, голяма част от субстрата им (около 40%) трябва да е съставен от борова кора, и останалата смес от мъх, въглища, перлит, вермикулит, кокосов чипс, дори по-едър пясък.
Ако се замислим, най-добре бихме решили каква смес ще е най-подходяща за тях, ако се опитаме да си представим и определим в каква почва растат в естествените си местообитания.

 • За сухоземните идеалната среда би била борова кора в комбинация от перлит и мъх.
 • За епифитните отново борова кора, мъх и прелит, или просто може да са монтирани върху кора или корк.
 • За литофитите особено подходящо е да са монтирани върху скала от лава, гладки камъни или перлит.

Във всеки един от случайте водещо трябва да е почвената смес да е добре аерирана и дренирана, за да не задържа голямо количество вода.

 

Изисквания за пресаждане и саксии

 

Пресаждането и разделянето не представлява нещо по-различно като процедура от това при останалите орхидеи. Пресаждане е необходимо да се прави през период от две години след като премине цъфтежа, или когато саксията вече се е изпълнила изцяло с корени, или ако почвената смес вече не се отцежда добре. Пресаждане може да се наложи да се направи и по-рано от периода от две години, в случаите когато растението развие някакво заболяване, което изисква спешна намеса. Опитайте се да избягвате пресаждането на орхидетя повече от веднъж на две години, за да предотвратите излишния стрес.

Препоръчително е саксията, в която е засадено растението да е прозрачна, което от своя страна ще позволи да следите влажността на кореновата система и почвата. Саксията е необходимо да е по-голяма от предишната, но не прекалено голяма, като трябва да следите да остава по около два сантиметра растояние между корените и стената саксията.

Преди пресаждането е важно да спазите всички необходими стъпки по обработка, дезинфекця и подразване на корените, като за целта използвате само стерилни инструменти.

[/is_paid][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery type=“image_grid“ images=“3326,3329,3334,3338,3341,3343,3346,3348,3350,3351,3352,3353,3354,3356,3357,3358,3359,3361″][/vc_column][/vc_row]

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Description
 • Additional information
 • Add to cart
Click outside to hide the comparison bar
Compare