Oncidium

[vc_row][vc_column][vc_column_text][is_not_paid]Родът на Онцидиума е един от най-големите и популярни култивирани орхидеи, като през последните години много видове са изместени към други родове, от които някой напълно нови, а други към вече съществуващи като например Psychopsis, Cyrtochilum, Trichocentrum и Tolumnia. Има около 300 признати вида на Онцидиум, и множество хибридни кръстоски межди близки с него родове като Odontoglossum, Brassia, Miltonia, Miltoniopsis, Psychopsis, Tolumnia и други. Отличен пример за кръстоска между такива родове е Oncostele Wildcat (Colmanara Wildcat), който е сложен междуродов хибрид орхидея направен от Miltonia, Oncidium и Odontoglossum.

Имайки предвид широката гама на този род и множеството хибридни форми, всеки производител трябва да обозначи на растенията си при какви оптимални условия е необходимо да се отглеждат. В противен случай ще е много сложно сами да го определим поради различните изисквания на много от тях по отношение на основните характеристики.

[is_paid]За да научите повече за орхидеите Oncidium, станете член на MyOrchidea“]

[is_paid]Ботаническо наименование: Oncidium (on-SID-dee-um)
Съкращение: Onc.
Популярни имена: танцуващата дама, тигрова орхидея

Племе: Oncidieae

Подплеме: Oncidiinae
Брой признати видове: Около 300

Произход: Централна и Южна Америка
Цъфтящ сезон: Променливо, но най-вече през есента до зима
Цветове: Предимно жълто, кафяво, бяло, но се предлага и в червено, розово и лилаво
Класификация за отглеждане: Предимно епифити с някои литофити и сухоземни

 

Орхидеите Онцидиум са описани за първи път от шведският ботаник Олаф Суорц през 1800г. Името произлиза от гръцката дума „onkos”, която означава „подуване“, отнасящо се до силно изразеното изпъкване на долната устна на растението.

По-известни са с прекорите си като „танцуващата дама“ или „тигровата орхидея“. Оприличават я на танцуваща дама, защото когато вятъра подухва цветове им те приличат на въртящите се поли на танцуващи девойки през викторианската епоха. „Живите“ им и уникално оформени цветовете ги прави много полулярни сред любителите на орхидеи.

 

В дивата природа Онцидиума расте предимно в джунглите на Централна и Южна Америка, както и Западна Индия, за също така може да се намери високо в Андите, но и в тропическите гори на Амазонка. Тъй като повечето от тях за епифитни растения, в естественото им местообитание, може да се намерят да растат по дърветата прихващайки се към кората им, но понякога могат да бъдат открити и върху скали. Когато започвате да отглеждате Oncidium, имайте предвид, че трябва да се пресъздадът условия, които да имитират естествената им среда, а именно топло, влажно и с много непряка светлина място.

 

Поради епифитния си начин на живот може да се каже, че много добри резултати дава монтирането на кора, което да имитира естествения им начин на растеж, защото при този метод се премахва проблема с гниенето на корените, който се среща често при растенията отглеждани в саксия. Но те са издръжлив вид и ще оцелея и при условия по-лоши от идеалните.

Също така тази орхидея е от симподиален тип, което означава, че растежа се осъществява странично от нови псевдобулби, който се раждат от основата на старите, и които ще ги заменят. Те имат удължени листа, които обикновено са тънки, тесни и с остър връх в края си, излизащи от върха на псевдобулбата. От своя страна пък всяка псевдобулба при усигирени благоприятно условия ще оформи от основата си цветонос, който ще се разклони и ще произведе множество цветя. Цветята им могат да са много малки, но също и много големи на размер, като често са обагрени в от жълто до кафяво.

 

Родът на Онцидиума е един от най-големите и популярни култивирани орхидеи, като през последните години много видове са изместени към други родове, от които някой напълно нови, а други към вече съществуващи като например Psychopsis, Cyrtochilum, Trichocentrum и Tolumnia. Има около 300 признати вида на Онцидиум, и множество хибридни кръстоски межди близки с него родове като Odontoglossum, Brassia, Miltonia, Miltoniopsis, Psychopsis, Tolumnia и други. Отличен пример за кръстоска между такива родове е Oncostele Wildcat (Colmanara Wildcat), който е сложен междуродов хибрид орхидея направен от  Miltonia, Oncidium и Odontoglossum.

 

Имайки предвид широката гама на този род и множеството хибридни форми, всеки производител трябва да обозначи на растенията си при какви оптимални условия е необходимо да се отглеждат. В противен случай ще е много сложно сами да го определим поради различните изисквания на много от тях по отношение на основните характеристики.

Въпреки това ще се опитаме да дадем важни насоки, които да се спазват при отглеждането на онцидиума.

 

Изисквания за поливане

Орхидеите Онцидиум имат необходимост от повече вода от колкото други видове, затова се препоръчва да се полива на всеки 2 – 3 дни, през вегетационния период и веднъж месечно през останалото време. Основното правило е да поливате когато субстрата е сух, но в никакъв случай не бива да засушаваме прекалено много.

През летните и по-топли месеци можем дори да наблюдаваме и да се ореантираме по псевдобулбите кога е наложително да се полива. Ако те са гладки и дебели, това означава, че орхидеята не се нуждае от допълнително количество вода. Ако обаче заповат за изглеждат сухи и набръчкани е необходимо да увеличим честотоа на поливките.

 

Псевдобулбите им са склонни към гниене, затова е много важно да се следи дали дренажът си върши добре работата и почвата се отцежда добре, както и дали поливане е нито повече, нито по-малко от необходимото. Хубаво е да се полива сутрин с хладка вода.

 

Изисквания за влажност

Степента на влажност зависи от сезона и температурата на околната среда. Необходимо е да се поддържат нива между 40% и 60%. Ако е необходимо да увеличите влажността поради  по-високи темеператури може да използвате тава за влажност, овлажнител или да опръсквате растенията с хладка вода сутрин, за да може листата да изсъхнат добре до настъпването на нощта. В противен случай има вероятност растението да се зарази с гъбички или инфекции поради излишаната останала вода през нощта.

 

Изисквания за светлина

За тази орхидея е важно да е поставена на място с много светлина. Тя е от малкото орхидеи, които могат да издържат на прякото слънце, но въпреки това като предпазна мярка се препоръчва светлината да е пресята през завеса или щора, ако се отглежда на закрито и на защитено от преките слънчеви лъчи място ако е на открито.

Можем да разпознаем дали нашата орхидея получава необходимото количество светлина като следим цвета на листата й. Ако те са тъмнозелени на цвят, това показва, че тя получава твърде малко светлина. Ако листата започнат да стават червеникаво-зелени означава твърде много светлина, а интензивния зелен цвят ни показва, че растението получава толкова светлина колкото му е необходима.

Поради факта, че този род съдържа в себе си много хибриди всеки изискващ различни условия, не може да се обобщи твърде много в този аспект. Подходящо място у дома може да е поставянето на прозорец, балкон или вътрешен двор с източно, западно или южно изложение.

 

Изисквания за температура

По отношение на температурата повечето Онцидиуми отново поради оргомната си численост на видовете могат да са в отлично състояние при темепратури вариращи между 15°C и 30°C. Необходимо е обаче да се избягват температури под 12°C и над 30°C за да може да се развива добре растението.

Както и при повечето други орхидеи така и тук за да може да започне стимулирането и образуването на цветоноси е необходимо да има температурна разлика между деня и нощта с около 10°C.

Също така е нужно да се обърне внимание и на факта, че колкото по-висока е температурата на околната среда, толкова по-добро проветряване и движение на въздуха трябва да осигурим, както и по-висока влажност на въздуха.

 

Изисквания за торене

През вегетационния период можем да използваме балансиран тор 20-20-20 (NPK), като тогава се препоръчва да се тори на всеки две седмици, но с половината от препоръчаната на етикета доза. Прекаляването с торта не е полезно за растенията. Също така проточното поливане веднъж месечно е препоръчително, за да се елиминират остатъците от тор и соли, които са се натрупали в почвения субстрат и корените.

 

Изисквания за почва

Тъй като Онцидиума изисква много добро подхранване е необходимо много добре да съобразим и вида на почвената смес, в която ще го засадим. Избор на грешна смес може да бъде опасен за вашата орхидея. Тук важното е да се използва най-подходящата почвена среда за епифитни орхидеи, като това обикновено е борова кора, въглен, сфагнум,  кокосови влакна и кокосови парчета. Комбинацията от тези няколко елемента, ще ни гарантира добър дренаж и отцеждащи свойства на субстрата, което пък от своя страна ще предотвари загниване на кореновата система на растението.

 

Изисквания за пресаждане и саксии

Онцидиума изисква пресаждане на около всеки две години, или когато саксията се запълни изцяло. Пресаждане може да се наложи и при някое настъпило заболяване, което изисква растението да бъде преместено в друга саксия. Орхидеите, които са в смес съдържаща кори, е необходимо внимателно да се извадят от саксията си, корените да се почистят от старата смес, като трябва да се внимава да не се счупят корените, тъй като тези орхидеи имат тънки корени и пресаждането им може да е много деликатна работа. От друга страна пък нараняването на кореновата система при пресаждане е неизбежно, но все пак трябва да се опитаме да го минимизираме, колкото е възможно. Корените, които са изгнили, кафяви, кашави трябва да се изрежат. Останалите здрави корени трябва да са бели, жълтеникави и твърди на допир.

При пресаждане Онцидиума може да бъде и разделен на няколко по-малки растения, като всяко ново растение трябва да съдържа поне три псевдобулби. След това орхидеята се поставя в новата саксия, която трябва да е поне един размер по-голяма, като най-старата псевдобулба се поставя в задната част на саксията, за да има място за нов растеж, който да може да се развива успешно.

 

Избора на правилната саксия също е много важен. Онцидиума обича да му е тясно в саксията, затова колкото по-тясно, толкова по-добре. Внимавайте с избора на прекалено голяма саксия, защото много често те задържат по-голямо количество влага, съответно почвената смес изсъхва по-трудно. Прекалено продължително задържащата се влага в саксията може да увреди кореновата система и тя да започне да гние.

[/is_paid][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery type=“image_grid“ images=“3317,3319,3321,3323,3325,3328,3332,3336,3339,3342,3345,3347,3349″][/vc_column][/vc_row]

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Description
  • Additional information
  • Add to cart
Click outside to hide the comparison bar
Compare