Miltonia

[vc_row][vc_column][vc_column_text][is_not_paid]Милтониите са епифитни, бързорастящи и бързо образуват от всяка псевдобулба два нови растежа годишно. Цветята им имат нежен екзотичен аромат. Те са сравнително големи орхидеи достигащи до 50 сантиметра височина. Техните псевдобулби са с кръгла форма и не са плътно прилепнали една до друга, а леко разделени с около 2 до 5 сантиметра. Имат винаги по два листа на псевдобулба. Корените им са многобройни и растат по дължината на коренището, бели на цвят, сравнително тънки, къси и сложно разклонени.

Псевдобулбите и листата се различават по цвят от жълтеникаво и ярко светло зелено до маслено зелено в зависимост от вида и количеството светлина, което получават. Листата им са тесни и около 3 сантиметра широки, като достигат до около 40 сантиметра дължина, с леко заоблени върхове. Цветоносите са по един или два на псевдобулба, израстващи от основата й. Те са прави и никога не се разклоняват, като често са по-дълги от листата. Могат да образуват до 12 цвята на един цветонос, които са разположени през еднакво растояние.

За да започне да цъфти, растението е необходимо да усети, че сезоните за се сменили, което се постига при необходимата разлика между дневните и нощните температури. Цветовете могат да се запазят до два месеца. Много интересна характеристика на този род е, че колкото орхидеята расте и става по-възрастна, толкова цветовете й са по-големи и с много по-обилен цъфтеж.

[is_paid]За да научите повече за орхидеите Miltonia, станете член на MyOrchidea“]

[is_paid]Ботаническо наименование: Miltonia Lindl. 1837 г. (Mil-TONE-ee-ah)
Общи имена: орхидея Miltonia, теменужена орхидея , бразилска Miltonia

Семейство: Orchidaceae
Подсемейство: Epidendroideae

Племе: Cymbidieae
П
од племе: Oncidiinae
Географско разпространение: Бразилия
Брой признати видове : 11
Отглеждане: Епифитни, симподиални, псевдолуковици

Цъфтящ сезон: Пролет до Лято, с цветя издържащи до 8 седмици

 

Първият вид, който е описан и класифициран под род Милтония първоначално е публикуван от Джон Линдли през 1834г., като Cyrtochilum flavescens. Две години по-късно той описва друг вид Милтония, но този път под род Oncidium, като Onc. Russellianum. Когато описва това растение Линдли го смята за преходен вид. Също така, той посочва, че то се различава много от средния Онцидиум. През 1837г. Линдли получава два други екземпляра от много отличителен нов вид, като признава, че това всъщност е съвсем нов род и предлага името Милтония в чест на лорд Fitzwilliam Milton.

Произхода на видовете Милтония започва от районите на Североизточна Аржентина и се разпространява до  Североизточна Бразилия. Те са топлорастящи орхидеи и обикновено заемат области с надморска височина между 200 и 1500 метра, но по-голямата част от тях се срещат по-често на височина между 600 до 900 метра. Орхидеите Милтония могат да се открият на проветриви места, където получават достатъчно влага през нощта и ранните сутрини, в сенчести горски зони до по-слънчеви местоположения, но никога на пряка слънчева светлина.

Те са епифитни, бързорастящи и бързо образуват от всяка псевдобулба два нови растежа годишно. Цветята им имат нежен екзотичен аромат. Милтониите са сравнително големи орхидеи достигащи до 50 сантиметра височина. Техните псевдобулби са с кръгла форма и не са плътно прилепнали една до друга, а леко разделени с около 2 до 5 сантиметра. Имат винаги по два листа на псевдобулба. Корените им са многобройни и растат по дължината на коренището, бели на цвят, сравнително тънки, къси и сложно разклонени.  Псевдобулбите и листата се различават по цвят от жълтеникаво и ярко светло зелено до маслено зелено в зависимост от вида и количеството светлина, което получават. Листата им са тесни и около 3 сантиметра широки, като достигат до около 40 сантиметра дължина, с леко заоблени върхове. Цветоносите са по един или два на псевдобулба, израстващи от основата й. Те са прави и никога не се разклоняват, като често са по-дълги от листата. Могат да образуват до 12 цвята на един цветонос, които са разположени през еднакво растояние.

За да започне да цъфти, растението е необходимо да усети, че сезоните за се сменили, което се постига при необходимата разлика между дневните и нощните температури. Цветовете могат да се запазят до два месеца. Много интересна характеристика на този род е, че колкото орхидеята расте и става по-възрастна, толкова  цветовете й са по-големи и с много по-обилен цъфтеж.

Рода на Милтония е тясно свързан с Oncidium, Odontoglossum и Brassia, като също така има много сложни хибриди между тях. Някой от популярните видове Милтония са: Milt. Andida, Milt. Clowesii, Milt. Cuneata, Milt. Spectabilis, Milt. Flavescens, Milt. Regnellii и Milt. Russelliana.

Както всеки любител, аматьор или екперт по орхидеите вече знае, всяка орхидея има свои характерни особености по отношение на грижите, които трябва да се полагат за тях. Милтонията разбира се не е по-различна. Тя не е трудна за отглеждане, особено пък хибридите видове. Ако се опитвате да следвате и спазвате съветите за отглеждане, то вашата Милтония ще расте бурно и щастливо много дълги години в дома ви.

 

Изисквания за поливане

Това са растения, които изискват постоянна влажност, но не се препоръчва субстрата да е влажен постоянно. Честотата на поливане зависи от сезона, като се изисква по-често поливане през лятото (между 2 до 3 пъти на седмица) и по-рядко през зимата (1 или 2 пъти седмично). Необходимо е да се се уверим, че почвената смес и почти изсъхнала преди да полеем отново. Препоръчва се поливането да се прави сутрин с хладка вода, за предпочитане престояла, минерална или пречистена, за да се избегне натрупването на соли в почвата и около корените от чешмяната вода.

Можем да разпознаем ако орхидеята ни не получава необходимото количество вода по листата, които придобиват намачкана форма подобна на акордеон. Това трябва да ни подскаже, че трябва да увеличим честотата на поливане.

Не оставяйте орхидеята във вода за повече от 5 минути. Когато не торите е хубаво да я поливате проточно.

 

Изисквания за влажност

При орхидея Милтония влажността на околната среда където се отглеждат те е необходимо да бъде около 70%. По-ниска влажност може да стресира растението, а също така и да доведе до появата на болести. Във всеки един случай обаче в помещението, в което се отглежда Милтония е необходимо да се осигури добра циркулация на въздуха. Ако е необходимо да подсилите нивота на влажност за тази цел може да използвате тава за влажност или овлажнител.

 

 

Изисквания за светлина

Орхидеята Милтония изисква интензивна осветеност, която е типична и за тропическите гори, в които обикновенно живее. Не обичат обаче директната слънчева светлина, затова е нужно да ги поставим около прозорец, които да им осигурява добра осветеност, но без слънцетето да достига директно до тях. В противен случай както и при повечето видове орхидеи, рискуваме слънцето да им нанесе щети върху листата, и те да изгорят. Добро решение е източен или югоизточен прозерец, като южния също е вариант, но трябва да им осигурим засенчване в обедните часове, когато слънцето е най-силно.

 

Изисквания за температура

Тези орхидеи се нуждаят от средни температури за да се развиват отлично. През лятото максималните дневни температури до 32°C, а през нощта е необходимо те да са около 16°C.

През зимата минималните температури не бива да падат под 15°.

 

Изисквания за торене

Както знаем орхидеите нямат нужда от торене, но винаги е добре да се тори, когато растенията са в активната си фаза на растеж, за да се улесни и стимулира цъфтежа. За да избегнем увреждане на корените, тук отново е важно да сме сигурни, че не торим директно върху суха почва, а е за предпочитане да я разтворим във водата, с която ще поливаме. Препоръчително е използване на балансирана тор, но не и да прекалявате с торенето. Хубаво е да разреждаме тора на 50% от указаните на етикета дозировки, и поне веднъж месечно да поливаме проточно без тор, за да може натрупаните соли в почвата да се измият.

 

Изисквания за почва

Милтонията изисква малко по-различен субстрат от този на по-често отглежданите орхидеи Фаленопсис. Тук освен борова кора (не много едра като размер) е необходимо да добадим малко сфагнум мъх и въглища, перлит и кокосов торф, за да подпомогнем задържането на влагата. Трябва да внимаваме обаче да не се превърне в градинска почва. Субстрат трябва да е лек и да осигурява добра пропускливост на въздуха, както, и да не задържа вода.

 

Изисквания за пресаждане

Повечето видове орхидеи се пресаждат на всеки 2 – 3 години, също когато надраснат саксията си или пък когато почвения субстрат загуби своята водопропускливост и има нужда да се подмени. Обратно на тези очаквания обаче при Милтонията нещата не стоят точно така. При тях е необходимо да се пресаждат всяка година, защото те растат доста по-бързо от повечето други орхидеи и поради това саксията умалява по-рано.

Подходящо време за пресаждане, е когато настъпи пролетта и започнем да наблюдаваме появата на първите нови издънки, но след като цъфтежа е завършил. Необходимо е много да се внимава с корените след изваждане на растението от саксията и започването на обработката по премахване на старата почва и изрязване на мътвите корени, защото кореновата система на Милтонията е много лесно чуплива. Необходимо е да се работи с чисти и дезинфекцирани инструменти. Хубаво е да намажете изрязаните места по корените с канела. Когато вече е пресадено в новата саксия и нова почвена смес, растението е необходимо да се остави за един ден без да се полива, за да може да се излекуват раните образувани при премахване на корените, и също така да го оставим на място защитено от светлина. Установено е, че по плитки саксии им харесват повече от колкото по-дълбоките.

[/is_paid][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery type=“image_grid“ images=“3313,3314,3315,3316,3318,3320,3322,3324,3327,3331,3335,3337,3340″][/vc_column][/vc_row]

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Description
  • Additional information
  • Add to cart
Click outside to hide the comparison bar
Compare