Cattleya

[vc_row][vc_column][vc_column_text][is_not_paid]Наричана е „Кралицата на цветята“ поради огромните си ефектни цветове, но и поради факта, че назад във вековете е използвана като флорален аксесоар в корсетите на жените при специални събития и поводи, а от там и „корсетна орхидея“.

Катлеята е тропическа епифитна и литофитна орхидея, което от своя страна както и при останалите епифити означава, че в естествените им местообитания растат прикрепени към други растения, като например, по кората и клоните на дърветата. Също така са и симподиални или иначе казано, растежа се образува по повърхността на средата, в която се отглеждат. Новите издънки се появяват от образувалите се и израстнали коренища. Образуват се псевдобулби, в които се съхраняват важните хранителни вещества и водата. Корените им са покрити с гъбест веламен, в който също се задържат хранителни вещества и вода.Тези орхидеи обикновенно са дълголетни и за да достигнат зрялост са им необходими от четири до седем години.

[is_paid]За да научите повече за орхидеите Cattleya станете член на MyOrchidea“]

[is_paid]Ботаническо име: Cattleya (произнася се като CAT-lee-ah)

Популярни прякори : орхидея корсаж, орхидея кралица

Племе: Epidendreae

Подплеме: Laeliinae

Класификация: Симподиална, епифитна, литофитна

 

От историческа гледна точка първата среща на човека с тази пленителна орхидея Катлея датира още през 1818г. Джон Линдли кръщава този род през 1824г. в чест на сър Уилям Катли, който е един от големите британски производители на растения през 19 век. Той е получил и отглеждал успешно екземпляри от Cattleya labiata.

Когато много от нас си мислят за орхидеи, безпроблемно в съзнанието ни изпъкват няколко от тях и със сигурност едната е Cattleya. Обикновено можем да отличим орхидеите Катлея с ефектни и ароматни цветове, като можем да ги открием в голямо разнообразие от форми, цвят, и цветови комбинации. Тези орхидеи цъфтят само веднъж в годината, като продължителноста на цъфтежа варира ор една до три седмици според вида. Някои хибридни видове са култивирани за да издържат по-дълго цъфнали. През годините са открити множество сортове, както и са създадени голям брой хибриди.

Наричана е „Кралицата на цветята“ поради огромните си ефектни цветове, но и поради факта, че назад във вековете е използвана като флорален аксесоар в корсетите на жените при специални събития и поводи, а от там и „корсетна орхидея“.

Катлеята е тропическа епифитна и литофитна орхидея, което от своя страна както и при останалите епифити означава, че в естествените им местообитания растат прикрепени към други растения, като например, по кората и клоните на дърветата. Също така са и симподиални или иначе казано, растежа се образува по повърхността на средата, в която се отглеждат. Новите издънки се появяват от образувалите се и израстнали коренища. Образуват се псевдобулби, в които се съхраняват важните хранителни вещества и водата. Корените им са покрити с гъбест веламен, в който също се задържат хранителни вещества и вода.Тези орхидеи обикновенно са дълголетни и за да достигнат зрялост са им необходими от четири до седем години.

Обикновено Катлеята се разделя на две групи – еднолистни и двулистни.

Групата с еднолистните имат само по един голям плосък елипсовиден лист на псевдобулбите си и средни до големи цветя, с 1 до 4  цвята на цветонос, отличаващи се с много разнообразна цветова палитра от жълто до лавандула. В тази група включва следните видове: Cattleya labiate, C. mossiae, C. mendellii, C. warscewiczii, C. dowiana и C. percivaliana.

Групата на двулистните Катлеи е изпълнена с не по-малко очарователни екземпляри. Те имат две до три плоски елипсовидни листа на всяка псевдобулба, цветовете им са по-малки, но могат да достигнат до 40 или повече броя на един цветонос. Самите цветове са обагрени в голяма цветова гама варираща от зелено до жълто и кафяво, и от розово до лилаво. Типични представители на тази група са: C. bicolor, C. amethystoglossa, C. elongata и C. harrisoniana

Като цяло тази орхидея не е трудна за отглеждане, дори и от начинаещи. Ключът към успеха на отглеждането е осигуряването на подходящите условия като количество светлина, подходяща температура, влажност, както и правилното поливане, и торене. Ако се отглеждат в подходящите условия Катлеите обикновено нямат сериозни проблеми с болести и вредители.

Изисквания за поливане

Катлеите изискват умерено количество влага, като обикновено поливането един път седмично е достатъчно. Трябва да се полива, когато почвената смес е почти суха. Препоръчва се поливането да се прави сутрин с хладка вода, за да има време орхидеята да изсъхне до вечерта, когато температурите започнат да спадат. Подлагането на орхидеята на преовлажняване защото това може да доведе до гниене на корените, образуване на мухал и други заболявания. Поради тази причина е необходимо да се подбере добра почвена смес, която да има отлични дренажни свойства, за да подпомогне отцеждането на излишната вода от саксията. Нормално е през по-топлите месеци да поливате по-често, а през хладните и студени месеци доста по-рядко. В крайна сметка нека припомним отново, важното е да се полива при полу суха почва. Не бива и да се прекалява и да оставим растениято да изсъхне прекалено много между поливанията, защото това може да предизвика забавяне на растежа и други нежелани проблеми.

 

Изисквания за влажност

Орхидеите Катлея харесват и се развиват добре във влажни условия. Нивото на влажност, което е необходимо да им се осигурява е между 40% и 70%. Както споменах и по-горе, не бива обаче да прекаляваме с прекомерното овлажняване, защото то може да причини гниене на кореновата система, но също така и други болести, който да причинят увреждания на растението. Ако пък е необходимо все пак влажността да се увеличи, вариантите са няколко – да поставите тава за влажност, овлажнител или оранжерия. Листата също е хубаво да се опръскват сутрин с хладка вода. Важно е да се знае, че колкото по-влажна е околната среда на орхидеите, толкова по-голям е риска от поява на различни заболявания. Поради тази причина е необходимо при висока влажност да се осигурява и добро движение на въздуха, като може да се използва вентилатор.

 

Изисквания за светлина

За да има оптимален растеж, Катлеята се нуждае от ярка, но непряка светлина. Източен прозорец би бил идеален за нея, но и сенчест южен или западен също може да са от полза. Силното обедно слънче не трябва да достига до нея. Ако я отглеждаме на открито, също трябва да й осигурим защита от силното обедно слънце, но сутрешното би й било от полза. Ако не получава достатъчно светлина Катлеята ще има по-тъмно зелен цвят от норманото и много често е възможно да не цъфти. Ако пък получава много повече светлина от необходимото листата й ще станат жълтеникави и дори може да са обагрени в кафяво или черно в някои части.

 

Изисквания за температура

Тази орхидея изисква дневни температури между 21,1°C до 26,6°C, и нощни между 12,8°C до 15,6°C.  Най-добре се чувстват, когато им се осигурява температурна разлика между дневните и нощните температури с около 8°C до 11°C. Ако температурите са по-високи е необходимо да се поддържа по-висока влажност, движението на въздуха да е добро, както и евентуална необходимост от по-чести поливания. Също така високите температури насърчават по-бърз растеж на ратенията. По-ниските зимни температури може да доведат до измръзване.

 

Изисквания за торене

Знаем, че повечето орхидеи могат да се развиват добре и да цъфтят години без тор. Добавянето обаче на минимално количество тор ще даде на растението хранителните вещества, от които се нуждае за да се развива пълноценно. Когато орхидеята е в активната си фаза на растеж е необходимо да се торят на всеки две седмици, или всяка седмица ако разреждате тора на половина от указанието на етикета. Задължително една седмица в месеца се почива и се полива само с чиста вода. Ако растението не е в фаза на активен растеж, торенето веднъж в месеца ще е достатъчно. Важно е да не се поливат сухи корени директно с тор, тъй като е възможно да нанесе големи увреждания на корените. Препоръчва се тора да се разрежда във водата, с която се полива. Балансиран тор 20-20-20 е за предпочитане.

 

Изисквания за пресаждане

Пресаждането на Катлеята се извърша единствено, когато това е необходимо, защото те не обичат корените им да бъдат засягани. Веднъж на около две до три години е достатъчно. Обикновено към пресаждане се пристъпва, когато корените са запълнили саксията и започват да растат по ръба й, или когато почвената среда се разложи, и дренажа се е влошил. Необходимо е преместване в саксия с един размер по-голяма от старата, защото Катлеята не обича да й е прекалено широко. Предпочита по тесни саксии. Препоръчва се саксията да е глинена, тъй като водата се изпарява по-бързо, което е благоприятно условие за да не се преовлажнява почвата и да няма загнивания. Разделяне на орхидеята от коренището на няколко по-малки растения е възможно след прецъфтяване на цветовете, и имаме налични поне по 4 псевдобулби в комплект за ново отделно растение. След разделянето е необходимо на новите растения да им се осигури по-висока влажност, докато корените се аклиматизират и започне активиране на нов растеж.

За самото пресаждане следвате стъпките за пресаждане на орхидеи.

[/is_paid][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery type=“image_grid“ images=“3256,3257,3258,3259,3260,3261,3262,3263,3264,3265,3266,3267,3268,3269,3270,3271,3272,3273,3274,3275,3276,3277,3278,3279,3280″][/vc_column][/vc_row]

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Description
  • Additional information
  • Add to cart
Click outside to hide the comparison bar
Compare