Cambria

[vc_row][vc_column][vc_column_text][is_not_paid]Орхидея Камбрия е много необичайна, тъй като за разлика от повечето орхидеи, тя не може да се намери като естествено растящ вид в природата. Името Cambria се изпозлва като търговско наименование за междуродови хибриди между родовете Brassia, Cochlioda, Odontoglossum, Oncidium и Miltonia. Следователно, както и при други междуродови хибриди, така и тук орхидеите Камбрия ще имат прилики с родителските видове, дори понякога може да се окаже трудно да се идентифицират с точност.

Тази орхидея не е трудна за отглеждане, дори в някои случай може да се каже, че е много по-лесна от колкото основните родове, от които е създадена. Oрхидея Камбрия е едно много необичайно и красиво растение, което не се нуждае от много грижи, внимание и суетене, често може да има ароматни цветя, издържащи по няколко месеца.

[is_paid]За да научите повече за орхидеите Cambria станете член на MyOrchidea“]

Орхидея Камбрия е много необичайна, тъй като за разлика от повечето орхидеи, тя не може да се намери като естествено растящ вид в природата. Името Cambria се изпозлва като търговско наименование за междуродови хибриди между родовете Brassia, Cochlioda, Odontoglossum, Oncidium и Miltonia. Следователно, както и при други междуродови хибриди, така и тук орхидеите Камбрия ще имат прилики с родителските видове, дори понякога може да се окаже трудно да се идентифицират с точност.

Този вид е създаден през 1911г., от Белгиеца Charles Vuylsteke в лабораторни условия, когато официално е документиран първият хибрид на Odontoglossum crispum x Miltonia x Cochlioda noetzliana. Общото име на тези хибридни орхидеи е Vuylstekeara, в чест на създателя им.

Семейството наподобяващо Камбрия е много голямо, като подобни и много близки до нея са следните видове орхидеи: Wilsonara, Burrageara, Brassia, Vuylstekeara, Beallara, Colmanara, Miltonidium, Odontonidium и Odontoglossum.

Тази орхидея не е трудна за отглеждане, дори в някои случай може да се каже, че е много по-лесна от колкото основните родове, от които е създадена. Ако й се осигуряват добри условия при отглеждането, може да се очаква да цъфти на всеки 9 месеца, тъй като това е приблизителното време, за което една нова псевдобулба завършва своя цикъл на растеж.

Обичайно можем да очакваме по един цветонос от всяка псевдобулба. Затова, колкото по обилен е растежа в една саксия, толкова повече нови цветоноси може да очакваме и да им се радваме. Ако трябва да се обобщи орхидея Камбрия е едно много необичайно и красиво растение,  което не се нуждае от много грижи, внимание и суетене, често може да има ароматни цветя, издържащи по няколко месеца, а понякога дори  по-дълго  от тези на Фаленопсиса. Цветовете им се различават по размер (от един сантиметър до над десет сантиметра) и форма (от звезда до полу-кръг). Цветята са красиво обагрени като преобладават кафявия, червения и лилавия цвят, но също така има и розови или оранжеви, а също и малка част бели и жълти цветове.

 

Изисквания за поливане

Честотата на поливане се определя според температурата на въздуха. Обикновено през летния период поливаме растението веднъж на всеки 5 до 7 дни и веднъж на 8 до 10 дни през зимния период, тъй като тогава растението навлиза в латентен период и поливанията се разрежда. Поставете орхидеята в съд с вода със стайна температура за около 10 минути, след което го оставете да се отцеди добре преди да го върнете на мястото му, за да се избегне преовлажняване и изгниване на кореновата система. Никога не трябва да се позволява субстрата да изсъхне прекалено между поливанията, но все пак трябва да се уверим, че е достатъчно сух и то не само на повърхноста, но и в дълбочина. По-добре за тях е почвата да е суха от колкото да е преовлажнена, защото този вид орхидея има тънки корени, които лесно гният.

Къпането на Камбрията под душа е противопоказно! Най-добре е да се полива по стандартния начин чрез накисване за около 5-10  минути. След прецъфтяване на цветовете е необходимо поливането да се намали, а когато са във фаза на активен растеж на новите псевдобулби да се увеличи.

 

Изисквания за влажност

Високите нива на влажност ще доведат до развитието на едно щастливо растение. Необходимо е подържане на влажността от 40% до 70 %, като това е необходимо да се съобрази с температурата на въздуха. Колкото е по-горещо, толкова влажността трябва да е по-голяма. През зимата тя се намалява на около 50%. Можем да използваме традиционните методи за увеличаване на влажността като поставим тава за влажност, овлажнител или оранжерия. При висока влажност е необходимо да се осигурява и добро движение на въздуха, като може да се използва вентилатор.

 

Изисквания за светлина

Няма специално правило точно на кой прозорец да се постави Камбрията. Почти всички от тях растат добре и на северния и на южния прозорец. Мисля си, че източен би бил оптималния вариант. Ако поставим близо до южен прозорец то там трябва да имаме допълнително засенчване, защото директното слънце не се препоръчва особено по обедните часове. Ако пък я отглеждаме на северен или западен прозорец, трябва да осигуряваме допълнително осветление особено през есенно – зимния период. Колкото по-ярка светлина им осигурим толкова по-обилен и пищен ще е цъфтежа.

Наситено зелената пигментация на листата показва, че орхидеята получава необходимото количество светлина. Ако листата обаче са тъмнозелени на цвят, то растението се нуждае от допълнителна светлина, а ако са тъмночервени, то тогава е било изложено на прекалено много светлина.

 

Изисквания за температура

Идеалната минимална температура през зимата е около 8˚C – 10˚C през ноща, а максималната дневна температура през лятото е около 24˚C до 28˚C. Не се препоръчва излагане на температури над 30˚C през лятото, но ако това не може да се преодолее, те са малко по-издражливи тъй като са хибридни орхидеи и толерират малко по-високи температури. За да се предизвика цъфтеж е необхдимо да се осигури температурна разлика между дневните и нощтните температури с около 8˚C.

 

Изисквания за торене

Необходимост от торене на Камбрията има в периодите на образуване на пъпки, цъфтеж и активен растеж. Подходящи са всички балансирани торове за орхидеи 20-20-20.

 

Изисквания за почва и пресаждане

Въпреки, че растението е издръжливо, кореновата му система е малко по-чувствителна. Най-добре ще се развива в непрозрачна саксия, която може да предпазва корените от дневната светлина, да позволява добра циркулация на въздуха и да може да абсорбира вода за да поддържа допълнителна влажност. Също много важно нещо е почвената смес, в която ще се засади орхидеята да позволява доброто движение на въздуха, и е подходяща. Препоръчва се стандратна смес за орхидеи, като корите е хубаво да са по-едри. Допълнително могат да се смесят с пемза, кокосов торф и глинени парчета. На дъното е хубаво да се постави дренаж за по-добро оттичане на излишната вода и предотвратяване на загниване на корените.

Пресаждането се прави веднъж на 3 или 4 години, когато саксията е вече малка и е запълнена с корени, но и когато почвената смес вече е загубила свойте качества и не пропуска добре водата. Хубаво е 24 часа преди пресаждането да полеете хубаво растението, за да избегнете шока от прехвърлянето на новото място. Спазвате стъпките за пресаждане както при останалите орхидеи.

[/is_paid][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery type=“image_grid“ images=“3237,3238,3239,3240,3241,3242,3243,3244,3245,3247,3248,3249,3250,3251,3252″ img_size=““][/vc_column][/vc_row]

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Description
  • Additional information
  • Add to cart
Click outside to hide the comparison bar
Compare
0
0