Aerangis

[vc_row][vc_column][vc_column_text][is_not_paid]

Орхидеите Aeragnis не са трудни за отглеждане дори за начинаещи. Те обаче не реагират особено добре на внезапни промени в околната среда, и както и при другите орхидеи, могат бързо да загинат при внезапни промени в температурата или влажността.

Обикновено Aerangis са епифити растения, но някои от тях се справят много добре и като сухоземни. Като епифити те често се отглеждат във висящи кошници пълни със смес от кора и сфагнум мъх, а също така може и монтирани на корк или дървена кора. Варират от миниатюрни орхидеи, чиито цветове са само около 2 сантиметра, до много по-големи видове.

В зависимост от вида си, орхидеите Aerangis могат да цъфтят през Пролетта, Лятото и Есента, като оформят многобройни малки, но много ефектни восъчни цветове в чисто бял или жълт цвят с форма на звезда петолъчка. Цветовете не само разнасят приятен аромат, а и цъфтят редовно. Листата им са вечнозелени.

[is_paid]За да научите повече за орхидеите Aerangis, станете член на MyOrchidea.„]

[is_paid]Ботаническо наименование: Aerangis (air-ANG-giss)
Съкращение в градинарството: Aergs.
Семейство: Orchidaceae
Подсемейство: Epidendroideae
Племе: Вандови
ПодплемеAerangidinae
Брой признати видове: 51 уникални видa , 2 природни хибриди, 4 подвида
Произход / Разпространение: Африка, включително Мадагаскар и Коморските острови
Сезон на цъфтеж: В зависимост от произхода, най-вече пролетта до есента
Цветове на цветята: Бяло и жълто
Ниво на умения: Препоръчва се за начинаещи
Трябва да опитате въвеждащи видове орхидеи: Aerangis citrata, Aerangis articulata и Aerangis somalensis

Родът на тези орхидеи идва от централните и западните райони на Африка, както и Мадагаскар, Каморските острови и Шри Ланка.

Името Aerangis произлиза от гръцките думи „aer” (въздух) и “angos” (кораб), което очевидно е препратка към външния вид на цветовете на този вид орхидея.

Орхидеите Aeragnis първоначално са били част от рода Angraecum, но през 1865г. Германският орхидолог Хайнрих Густав Райхенбах идентифицира разлика между двата вида и създава нов род. Също така през 1914г., германския ботаник Рудолф Шлехтер прехвърля някой добре познати на Мадагаскар видове, а същи и някой Африкански ангрекоиди от род Angraecum в рода Aerangis, като този нов род се увеличава с нови 11 вида.

Според световния контролен списък на KEW, съществуват 51 вида, 2 естествени хибрида и 4 сорта. Някой от основните и добре познати видове подходящи за отглеждане са:

 • Aerangis modesta
 • Aerangis citrata
 • Aerangis articulata
 • Aerangis ellisii
 • Aerangis biloba
 • Aerangis fastuosa
 • Aerangis mystacidii
 • Aerangis flabellifolia
 • Aerangis somasticta

Орхидеите Aeragnis не са трудни за отглеждане дори за начинаещи. Те обаче не реагират особено добре на внезапни промени в околната среда, и както и при другите орхидеи, могат бързо да загинат при внезапни промени в температурата или влажността.

Обикновено Aerangis са епифити растения, но някои от тях се справят много добре и като сухоземни. Като епифити те често се отглеждат във висящи кошници пълни със смес от кора и сфагнум мъх, а също така може и монтирани на корк или дървена кора. Варират от миниатюрни орхидеи, чиито цветове са само около 2 сантиметра, до много по-големи видове. В зависимост от вида си, орхидеите Aerangis могат да цъфтят през Пролетта, Лятото и Есента, като оформят многобройни малки, но много ефектни восъчни цветове в чисто бял или жълт цвят с форма на звезда петолъчка. Цветовете не само разнасят приятен аромат, а и цъфтят редовно. Листата им са вечнозелени.

Както при повечето тропически орхидеи, така при орхидея Aerangis за да имате успех в отглеждането им е необходимо да се поддържа подходящ баланс на елементите от които зависи това. А именно, те се нуждаят от аерирана почвена смес, много слънчева светлина и висока влажност на въздуха. Също така е важно редовното подхранване с торове, и ако цъфтежът им е минимален и не ви удовлетворява, винаги можете да увеличите нивата торната концентрация, но не прекалявайте!

Орхидеите от рода Aerangis са изключително подходящи за растеж върху твърда вертикална повърхност, така че спокойно можете да помислите за монтирането им на такава, ако вече отглеждате или сте решили да отглеждате такова растение. За начинаещи това са доста лесни и прости за отглеждане орхидеи, които могат да се развиват и растат с много малко грижи и усилия, но трябва да внимаваме за вредители като листни, щитоносни и памукови въшки.

Изисквания за светлина

Този род тропически орхидеи се нуждаят от много ярка непряка светлина, за да цъфтят и развиват. Спрямо други орхидеи предпочитат по-сенчести места, но да са озарени от достатъчно количество светлина дори и в облачните дни. Като цяло условията им и нуждата от светлина се доближават до тези на Фаленопсисите.

Изисквания за поливане

Внимателните грижи както за растенията, така и за тяхната среда е ключът към продължителния им живот в продължение на много години. Орхидеите Aerangis се нуждаят от много влажна среда, особенно когато се отглеждат епифитно. Необходимо е да се поддържат постоянно добре хидратирани особено през летните месеци, когато почвения субстрат изсъхва много по-бързо. Ако в деня за поливане почвата е все още влажна, по-добре го изместете и отложете с 1-2 дни, за да позволите на почвата да изсъхне още малко, като това ще предотврати и заразяване с гъбички, и листни въшки. Не допускайте почвата да изсъхне прекалено много, защото това може да доведе до загуба на листата на орхидеите Aerangis. Ако пък ги пръскате твърде често и със студена вода, растенията ще страдат, като също могат да загубят листата си и да умрат.

Изисквания за температура и влажност

Тези орхидеи изискват тропически температури над 10 °C, защото те не са устойчиви на замръзване и на резки температурни промени. В естетсвената си среда много от тях растат на по-голяма надморска височина в тропиците. Температури от 10 °C до 16 °C през ноща и от 21 °C до 27 °C през деня са идеални за тях.

Те обичат влажността да им е най-малко 75 процента, затова в домашни условя биха се развивали най-добре в оранжерия или терариум. Ако все пак се отглеждат на открито, е необходимо ежедневно опръскване с вода на стайна температура!

 

Изисквания за торене

Необходимо е редовно подхранване със слаб разтвор на течен балансиран тор единствено през вегатационния им период, когато се образува нов разстеж на листа и корени. Най-добре тора да се поставя във водата, я която се полива.

 

Изисквания за почва, пресаждане и саксии

За епифитите най-подходящата смес е добре дренираната смес, като например кора, стиропор и сфагнум мъх. Тази смес е подходяща ако ги отглеждате във висящи кошници или саксии. Добрият дренаж е от много голямо значение, защото ако има вода, която застоява в саксиите то растенията може да загинат. Ако ги отглеждате монтирани на корк или кора е нужен само сфагнум мъх. Трябва да обърнете внимание и на размера на корите, в които ще ги засадите защото тези орхидеи, които са с по-финни корени се нуждаят от по-малък размер на корите и по-влажни условия от тези, които са с по-дебели корени.

Ако сте от тези хора, които ще отглеждате орхидеите си Aerangis монтирани върху корк или кора, то тогава сте си решили проблема с пресаждането, защото то няма да е нужно. Ако обаче ги отглеждате във висящи кошници или саксии със стандартен почвен микс, който споменахме малко по-горе, е препоръчително той да се подменя веднъж на няколко години. При пресаждането е нужно да внимавате много с кореновата система, тъй като тя е доста крехка.

Размножаване
Като епифити орхидеите Аерангис могат да бъдат размножавани, чрез раделяне. Отрежете част от обравувалото се стебло и го засадете на ново място, като можете да покриете с найлон за да запачетате влагата, а може да намажете резниците и с вкореняващ препарат. Необходимо е търпение, защото самото вкореняване на тропическите орхидеи може да отнеме малко по-дълго време.

[/is_paid]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery type=“image_grid“ images=“3233,3234″][/vc_column][/vc_row]

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Description
 • Additional information
 • Add to cart
Click outside to hide the comparison bar
Compare