Орхидеи | Zygopetalum

Видове орхидеи

Zygopetalum

Ботаническо наименование: Zygopetalum (zy-go-PET-a-lum)
Съкращение в градинарството: Aergs.
Семейство: Orchidaceae
Подсемейство: Epidendroideae
Племе: Maxillarieae
ПодплемеZygopetalinae
Брой признати видове: 51 уникални видa , 2 природни хибриди, 4 подвида
Произход / Разпространение: Тропическа Централна и Южна Америка – Бразилия, Парагвай, Аржентина, Перу и Боливия
Сезон на цъфтеж: 
Цветове на цветята: 
Ниво на умения: 
Трябва да опитате въвеждащи видове орхидеи: 

Рода на орхидеята Zygopetalum е много малък и съдържа едва 15 признати вида. Въпреки, че броя им е малък има много голямо изобилие от хибриди. Този род произлиза от студените дъждовни гори и планински райони на страни от Централна и Южна Америка като Парагвай, Аржентина, Перу, Боливия и Бразилия, където са разпространени най-много.

Името на рода Zygopetalum буквално се превежда като „вдлъбнато венчелистче“ от гръцките думи zygon (иго) и petalon (венчелистче).

Растенията от този род могад да бъдат симподиални и полуземни по растеж, въпреки, че има и хибридни сортове, които могат да бъдат и епифитни.

Зигопеталумите са много ароматни орхидеи, като аромата може да изпълни въздуха в цялата стая. Тези орхидеи имат красиво изглеждащи цветове, все едно са изработени от восък. Техните цветове обикновено са зеленикаво кафяви на райета или петна, с широка кадифена бяла устна оцветена в лилаво, индиго, кестеняво или цвят фуксия. Листата им са дълги и лъскави като на височина могат да достигнат близо 40 – 60 см., а цветоносите им обикновено нарастват дори по-високо от листата.

Зигопеталумите са много специфични по отношение на изискванията им за вида грижи, от които се нуждаят. Ако все пак имате малко опит в отглеждането на орхидеи, може да решите, и да се престрашите да си отгледате една красива орхидея Зигопеталум.

Рода на орхидеята Zygopetalum е много малък и съдържа едва 15 признати вида. Въпреки, че броя им е малък има много голямо изобилие от хибриди.
Растенията от този род могад да бъдат симподиални и полуземни по растеж, въпреки, че има и хибридни сортове, които могат да бъдат и епифитни.
Зигопеталумите са много ароматни орхидеи, като аромата може да изпълни въздуха в цялата стая. Тези орхидеи имат красиво изглеждащи цветове, все едно са изработени от восък. Техните цветове обикновено са зеленикаво кафяви на райета или петна, с широка кадифена бяла устна оцветена в лилаво, индиго, кестеняво или цвят фуксия. Листата им са дълги и лъскави като на височина могат да достигнат близо 40 – 60 см., а цветоносите им обикновено нарастват дори по-високо от листата.

Зигопеталумите са много специфични по отношение на изискванията им за вида грижи, от които се нуждаят.

Родът на тези орхидеи идва от

централните и западните райони на Африка,

както и Мадагаскар, Каморските острови и Шри Ланка.

Името Aerangis произлиза от гръцките думи

aer” (въздух) и “angos” (кораб),

което очевидно е препратка към външния вид

на цветовете на този вид орхидея.

Орхидеите Aeragnis първоначално са били част от рода Angraecum, но през 1865г. Германският орхидолог Хайнрих Густав Райхенбах идентифицира разлика между двата вида и създава нов род. Също така през 1914г., германския ботаник Рудолф Шлехтер прехвърля някой добре познати на Мадагаскар видове, а същи и някой Африкански ангрекоиди от род Angraecum в рода Aerangis, като този нов род се увеличава с нови 11 вида.

Изисквания за поливане

Честотата на поливане може да се определи от няколко различни фактора. Много е важно да не позволявате на Зигопеталума да изсъхва напълно между поливанията.  Докато тази орхидея е в активен растеж, през топлите месеци е необходимо да се полива по-често (приблизително веднъж седмично) и по-рядко през по-хладните месеци, когато орхидеята вече не е в активен растеж.

Изисквания за светлина

Зигопеталумите се нуждаят от ярка, но индиректна интензивност на светлината, за да се развиват добре. Ако орхидеята получава оптималното количество светлина, листата ще имат жълтеникаво-зелен цвят, а твърде малко светлина це накара листата да станат много тъмно зелени на цвят и растението може да не иска да цъфти. Най-подходящото място за отглеждането на тези орхидеи е сенчест южен прозорец, но и на източен също може да е добре стига да не е изложена на пряка слънчева светлина.

Изисквания за температура

Орхидеите Зигопеталум изискват ниски до средни температури за отглеждане. Идеалните дневни температури са между 21,1° C до 26, 6° C, а нощните температури са между 10° C до 15,6° C. Не се препоръчва отглеждането им на открито, ако живеете в район, в който има високи нощни температури. Орхидеите Зигопеталум могат да оцелеят при температури до 29,4° C, но ще се нуждаят от по-често поливане, за да не изсъхнат напълно. Продължителното излагане, както на високи така и на ниски температури извън идеалните граници за отглеждането им може да причини болести и увреждане на цъфтежа.

Изисквания за влажност

Зигопеталумите изискват нива на влажност между 40-60%. Колкото по-висока е температурата, толкова по-висока трябва да бъде влажността. Ако трябва да увеличите нивото на влажност в мястото където отглеждате орхидеите, то можете да го направите по няколко начина – като поставита тава за влажност, овлажнител на въздух, или да поставите саксията върху тава пълна с камъчета, но корените не трябва да са поставени директно във водата. Нека не забравяме, че ако нивото на влажност е по-високо, е много важно да се убедим, че осигуряваме и поддържаме добро и правилно движение на въздуха в помещението, за да се предотврати развитието на болести. Ако се появят черни петна по листата на Зигопеталума, това е индикация, че е необходимо да увеличите движението на въздуха, като това лесно може да се постигне с вентилатор поставен близо до орхидеята.

Изисквания за торене

Орхидеите Зигопеталум трябва да се наторяват при всяко поливане с торен разтвор разреден на половина от указанията на опаковката, когато орхидеята е в активен растеж. Когато активния растеж приключи, торенето е достатъчно да се извършва един път месечно. Не забравяите да торите орхидеята само когато почената смес е влажна, а не напълно суха. Никога не торете суха орхидея, защото това може да причини големи щети на корените. Ако забележите, че върховете на вашия Зигопеталум стават черни, това е индикация, че има твърде много натрупване на тор. Важно е поне веднъж месечно да поливате проточно за да може да се измият натрупаните в почвената смес и корените соли.

Изисквания за засаждане

Зигопеталумите трябва да се пресаждат поне веднъж на 2-3 години. Това е необходимо и когато почвената смес не се отцежда правилно, или пък когато орхидеята започне много да надраства саксията си. Най-добрата смес за тях е смес от кора, кокосов чипс и перлит. Преди да пресадите орхидеята е необходимо да отстраните всички повредени и гниещи корени със стерилни инструменти. Въпреки, че техните корени са дебели е нужно да се внимава, защото са крехки и лесно се чупят. Орхидеите Зигопеталум може също да бъдат и раделяни, ако има поне три псевдобулби, които да разделите от останалите. След това можете да ги поставите в саксии с нова почвена смес.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Description
  • Additional information
  • Add to cart
Click outside to hide the comparison bar
Compare
0
0